KESK: Her yer 1 Mayıs!

KESK İstanbul Şubeler Platformu, 1 Mayıs’a ilişkin yazılı açıklama yayınlayarak “Anti-demokratik uygulamaları kabul etmiyoruz” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Nisan 2021
  • 18:28

KESK İstanbul Şubeler Platformu, 1 Mayıs’a ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada iktidarın pandemi sürecini fırsata çevirerek saldırılarını artırdığına değinilerek şunlar ifade edildi:

“Siyasal iktidarın pandemiyi fırsata çevirerek demokratik muhalefeti susturmaya dönük, siyasal İslamcı tek adam rejim inşa politikalarını, siyasi kararlarla parti kapatma tehditlerini, halkın iradesini yok sayan kayyım politikalarını, doğayı yok eden rantçı neoliberal ekonomik düzeni, emperyalistlerin vekâletini üstlenmiş sınır tanımayan savaş politikalarını tanımıyoruz.”

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun 1 Mayıs 2021’de “Yeni bir toplumsal sözleşme ve herkese aşı hakkı” mücadelesini büyütme çağrısını yineleyen açıklamada salgınla mücadelede sermayenin ve patronların çıkarları için aklın, bilimin yok sayıldığı belirtildi.

“Susmayacağız, aşağı bakmayacağız”

İktidarın aldığı önlemlerin muhalefeti susturmaya dönük fırsatçılığa dönüştürdüğünün altı çizilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bu koşullar altında işimiz, aşımız ve sağlığımız için söyleyecek çok sözümüz var.

Taleplerimiz ve öfkemiz var. Emekçilerin umutlarını ifade edeceğimiz 1 Mayısımız var.

Ancak ülkeyi yönetenler her zaman olduğu gibi talepleri, öfkeleri ve umutları yasaklarla susturmaya çalışıyor. Susmayacağız! Aşağı bakmayacağız! Salgına dair aklın ve bilimin emrettiği tedbirleri almayanlar, gelir güvenceli tam kapanmayı reddeden siyasal iktidar emekçilerin ölmesini, sermayenin çarkının dönmesini istiyor. Salgına yönelik alınmayan önlemlerin, demokratik muhalefeti susturmaya dönük fırsatçılığa dönüşmesine müsaade etmeyeceğiz.”

“1 Mayıs yasaklanamaz”

Açıklamanın devamında akıl dışı yasaklarla 1 Mayıs’ın engellenemeyeceği vurgulanarak şu şekilde devam edildi: 

“Lebalep kongrelerde halk sağlığı sorunu yaratanlar, 1 Mayıs yasaklarına salgını gerekçe gösteriyor. Pandemi önlemleri alınarak, maske ve mesafeye dikkat ederek 30 Nisan ve 1 Mayıs 2021 tarihlerinde yapmak istediğimiz her türlü açık hava etkinliği yasaklanıyor. Kimi valilikler binalarımız başta olmak üzere kentlerin dört bir yanına asmak istediğimiz 1 Mayıs afişlerimiz ve pankartlarımızdan bulaşan bir “mutasyon” keşfediyor. Bu ülkenin emekçilerinin aklıyla alay ediliyor. Bu ülkenin işçi, emekçi, yoksulu ve işsizleri olan bizlere, işçi sağlığı ve halk sağlığı konusunda en son akıl verecek olan, ülkeyi yöneten siyasi iktidardır. İktidar gibi sorumsuz davranmayacak, taleplerimizi pandemi koşullarına uygun olarak yükselteceğiz. Akıl ve bilim dışı olan siyasi yasaklara değil; aklın, bilimin ve mücadelemizin gereklerine uygun olarak hareket edeceğiz.”

“Her yer 1 Mayıs”

KESK İstanbul Şubeler Platformu 1 Mayıs programı şu şekilde açıkladı:

“Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için ‘Her gün 1 Mayıs’ diyecek ve 1 Mayıs haftası boyunca taleplerimizi ifade edeceğiz. ‘Her yer 1 Mayıs’ diyecek, mümkün olduğunca yaygın bir biçimde işyerlerinin önlerinde ve meydanlarda olacağız. 30 Nisan’da İstanbul Taksim’deki Kazancı yokuşunda her sene gerçekleştirdiğimiz anma etkinliğinde buluşacak, 1 Mayıs 1977 katliamında yitirdiğimiz canları anacak, tüm anma programlarımızı pandemi koşullarına uygun biçimde planlayacağız. Aynı gün ülkenin dört bir yanında, yine pandemi koşulları da dikkate alınarak, işyerlerinde 1 Mayıs kutlamalarını ve alanlarda basın açıklamalarımızı gerçekleştireceğiz.”