“Kaza, kader değil! Bu bir cinayet!”

Aralarında DEV TEKSTİL ve TOMİS’in de olduğu sendikalar Beşiktaş’ta 29 işçinin katledildiği Sinan Pasajı önünde yaptığı eylemde “Kaza, kader değil! Bu bir cinayet!” diye seslendi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Nisan 2024
  • 19:14

Beşiktaş’ta 29 işçinin katledildiği Sinan Pasajı önünde eylem yapıldı. Aralarında DEV TEKSTİL ve TOMİS’in de olduğu sendikaların yaptığı eylemde “Kaza, kader değil! Bu bir cinayet!” yazılı pankart açıldı.

“Sermayedarların, patronların kâr hırsı daha kaç işçinin canına mal olacak?” diye sorulan açıklamada yaşanan katliamın tesadüf olmadığı vurgulandı. 29 işçinin hayatını kaybettiği işletmeye ilişkin şu bilgiler verildi:

“1987'de alınan işletme ruhsatı ancak 2018 yılında yenilenmiş. O günden bugüne işletme ne denetlenmiş ne de tadilat başvurusu yapılmış. Yetkililer 'tadilat başvurusu yok, işletme -1 ve -2 katlarında. Dolayısıyla tadilatı gören yok, şikayet eden, bildiren de olmadı.' diyerek kendilerini aklamaya çalışıyor. Tıpki Soma'da, Ermenek'te, Bartın'da, İliç'te olduğu gibi. Oysa sosyal medyada işletmenin civarında yaşayan halk gazetecileri etiketleyerek hakikati duyurmaya çalışıyor, defalarca şikayet ettik, bir gün bile kapatılmadı diyorlar. İşletmenin bu olay öncesinde de sorunlu bir yer olduğunu görüyoruz. Birbirine top atan Beşiktaş Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi kurumların her birinin bu katliama giden süreçteki rollerini ortaya çıkarmak, her birinden hesap sormak zorundayız.”

Patronların güvenlik önlemlerini gereksiz maliyet olarak gördüğüne dikkat çekilen açıklamada “İSİG Meclisi'nin rakamlarına göre her gün en az 6 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor” denildi.

Açıklamanın devamında AKP’li yıllarda iş cinayetlerinde artış yaşandığının altı çizilerek işçi ve emekçilere şöyle seslenildi:

“Daha ne bekliyoruz? Ölüm sırasının bize gelmesini mi? Bu ölüm ve sömürü düzenine dur diyecek olan bizleriz. Bizler bir araya geleceğiz, örgütleneceğiz, harekete geçeceğiz ki, bu düzen son bulsun. İnsanca yaşam ve çalışma koşulları sağlansın.

İş cinayetlerinde can vermek istemiyorsak mücadeleyi yükseltmekten başka çaremiz yok. Bir işçi arkadaşımızın daha sermayenin kârı uğruna aramızdan ayrılmasına tahammülümüz yok.  Bizlere dayatılan kölelik koşullarına, güvencesiz çalışmaya, iş cinayetlerinde ölmemek adına örgütlenmeliyiz. Emeğimize, geleceğimize sahip çıkmalıyız.”

Eylem boyunca “Kaza, kader değil bu bir katliam!”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak” sloganları atıldı.

Açıklama “1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’ndayız!” denilerek bitirildi.

DGB ve BDSP’nin de katıldığı eylemde imzacı sendikalar şunlar:

“DİSK’e bağlı Enerji-Sen, Sosyal-İş, BTO-Sen, Sine-Sen, Limter-İş, Dev Turizm-İş, İletişim-İş, Basın-İş, Dev Yapı-İş. DEV TEKSTİL, TOMİS, DGD-Sen, Mağaza Market-Sen, TEHİS, İnşaat-İş, İşçi-Sen, İnşaat-Sen, Özel Sektör Öğretmenler Sendikası, Kataş-Sen.”

Kızıl Bayrak/ İstanbul