Kayseri’de Makro işçileri toplantıda buluştu

Kayseri’de Makro ve Taze market patronları tarafından hakları gasp edilen ve işten atılan işçiler bugün bir araya gelerek ortak sorunlarına ortak çözüm aradı. İşçiler, ülke genelinde hakları gasp edilen Makro işçileri olarak koordinasyon oluşturma kararı aldılar.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Ekim 2018
  • 20:42

Krizin faturasının toplu işten çıkarmayla ödetilmek istendiği Makro işçileri yıllarca emek verdikleri işlerinden olurken var olan duruma boyun eğmediler. Ülke genelinde olduğu gibi Kayseri’de de haklarını almak için mücadele ediyorlar.

Kayseri’de Makro Çalışanları Birliği’nin çağrısıyla işçiler bugün bir araya geldiler. İşçiler, ortak sorunlarına ortak çözümleri ve önümüzdeki süreçte yapılacakları tartıştılar.

Saat 17.00’de Eğitim Sen Kayseri Şubesi’nde gerçekleştirilen toplantını başında Makro işçileri adına Makro Çalışanları Birliği sözcüsü bir konuşma gerçekleştirdi. Krize değinen sözcü “Bizler krizi, toplu işten çıkarmaları bizzat yaşayan makro işçileriyiz” dedikten sonra yaşanan süreci şu ifadelerle anlattı: “Kayseri’de Makro markette çalıştık, emek verdik, göz nuru döktük. Buna rağmen işten çıkarıldık. Yetmedi, haklarımız gasp edildi. Ülke genelinde konkordato ilan ettiler, yetmedi marketleri kapattılar. Bir gecede Makro marketi paravan bir şirket olan Taze markete devrettiler. Dört ay sonrasında Kayseri’deki 430 işçiyi işten çıkararak biz işçileri mağdur ettiler. Makro ve Taze market patronları, ‘Gidin hakkınızı nerden alıyorsanız alın’ diyerek ekmeğimize kan doğradılar.”

Konuşmasının devamında birliğin önemine değinen sözcü “Bu toplantı bir başlangıçtır. Haklarımız verilmediği sürece mücadele edeceğiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Ardından Kayseri İşçi Birliği (KİB) sözcüsü söz alarak ülke genlinde yaşanan krizin yarattığı yıkımı anlattı. Krizin dolaysız sonuçlarından birinin işsizlik olduğunun altını çizen KİB sözcüsü “İşsizlik ülkeyi kasıp kavuruyor. Kârlarını katlarken işçi sınıfını yok sayan patronlar, bugün ‘Aynı gemideyiz’ diyorlar. Cevabımız açıktır; Makro patronuyla da, Kayseri patronlarıyla da, ülke kodamanlarıyla da aynı gemide değiliz” dedi. Konuşmasını sonunda mücadele çağrısı yapan sözcü “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Kayseri İşçi Birliği her daim yanınızda olacaktır. Makro çalışanlarının birliği büyüdükçe haklarınızı almanız kolaylaşacaktır” dedi.

Toplantıda söz alan bir avukat işçilere konkordato konusunda bilgi verdi. Hukuki olarak yapılacakları özetledi. Ayrıca işçilerin sorularını tek tek yanıtladı.

Anlamlı bir katılımın olduğu toplantı da ülke genelinde Makro marketin haklarını gasp ettiği işçilerin ortak sorunlarına çözüm bulmak için bir koordinasyon oluşturulması kararlaştırıldı.

Kızıl Bayrak / Kayseri