Savunma sanayi işçileri, sendikalarının çağrısı üzerine Kayseri Kent Meydanı’nda bir araya geldi. İşçiler düşük ücretlere, ücretler arasında eşitsizliğe, vergi adaletsizliğine, Türk-İş’in suskunluğuna vb. karşı tepkilerini ortaya koydular. Yaklaşık 500 işçi protesto eylemine katıldı. İşçilerin coşkusu alanın her yanına yansıdı. İşçiler eylem boyunca “Direne, direne kazanacağız!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “İşçiler burada, Türk-İş nerede?”, “Türk-İş uyuma işçine sahip çık!” şiarlarını coşkuyla haykırdılar.
Basın açıklamasını Harb-İş Kayseri Şube Başkanı okudu. Şube başkanı ücret ve vergi adaletsizliğini eleştirdi. Eriyen ücretler nedeniyle savunma sanayi işçilerinin asgari ücretin bir tık üstünde maaş aldığını söyleyen şube başkanı, “Tank yapan biz, uçak tamir eden biz, gemi yapan biz, bu nasıl bir düzendir? Taleplerimiz kabul edilinceye kadar sesimizi yükseltmeye, haykırmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Basın açıklamasına DİSK Dev Yapı İş, Kayseri İşçi Birliği ve BDSP destek verirken, reformist yapılar, KESK ve DİSK’e bağlı diğer sendika temsilcileri eylemden haberdar olmalarına rağmen bırakın üyelerini eyleme katmayı, yönetici sınırlarında da olsa eyleme ilgi göstermediler.
Eylem alanında bulunan işçiler Harb-İş Genel Merkezi’ne dönük tepkilerini dile getirdiler. Tepkilerin hedefinde Harb-İş Genel Merkez yönetimi vardı. İşçilerin sendika değiştirme düşüncesini dile getirmeleri yaşanan huzursuzluğun vardığı boyutu gösterdi.
Savunma sanayi işçilerinin tepkisi önemlidir. Zira tüm sendikalarda olduğu gibi Harb-İş’te de sarı sendikacılar işçi haklarını savunmadılar. Tabanda işçilerin birliğini sağlamak yerine sosyal demokratlık, ülkücülük, din ve laiklik temelinde bölünmeyi örgütlediler. Eşit iş yapan işçilerin eşitsiz ücret almalarına göz yumdular. Örneğin 89 bahar eylemlerinde kıdemli isçilere yapılan zamlar işçileri bölmeye yönelikti. Gelinen yerde Harb-İş üyesi işçilerin ücretleri eridikçe eridi. Tek kaybeden işçiler oldular.
Ekonomik temelde Harb-İş üyesi işçilerin eylemleri artıyor. Özelikle geleceksizlik kaygısı büyüyen genç işçiler eylemlerin dinamosu olarak öne çıkıyorlar. Kayseri eyleminin ana gövdesi de genç işçilerden oluşuyordu. Kayseri’deki eylem dahil tüm eylem kararlarını Harb-İş yönetimi tabanın zorlamasıyla aldı.
Eylemlerin protestocu sınırlarda kalması Genel Merkez’in isteğidir. Eylemlerde dile getirilen “eşit işe eşit ücret”, “vergide adalet” gibi taleplerin kazanılması için daha kararlı bir mücadelenin verilmesi gerekiyor. Bunun için söz, yetki ve kararın tabanda olacağı sendikal işleyişin sağlanması, Harb-İş üyesi işçilerin tabanda birleşmesi, hakları ve gelecekleri için mücadeleyi büyütmesi gerekiyor.
Kayseri İşçi Birliği