Türkiye’nin dört bir yanından iki yıldır ödenmeyen maaşları için İstanbul’a gelen ve eylemlerini sürdüren Kayı İnşaat işçileri 17 gündür sürdürdükleri eylemlere ara verdiklerini duyurdu. İnşaat Emekçileri Sendikası’na (İnşaat-Sen) bağlı Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu, işveren Çoşkun Yılmaz’ın ofisinin bulunduğu Levent’teki Yapı Kredi Plaza önünde açıklama yaptı. İnşaat işçileri adına açıklamayı okuyan İnşaat-Sen Sözcüsü Nurseli Gözüaçık 12 Ocak’tan bugüne gerçekleştirdiklerini eylemlerin belli bir aşamaya geldiğini belirterek “4 haftalık mücadelemiz sonucunda ilgili bakanlıkların da konuya müdahil olmasını sağladık. Hepsinden kamuoyu huzurunda sözler aldık. İşçilere olan bu borç artık onların da borcudur.
TBMM’de AKP, CHP, HDP ve İYİ Parti grup başkan vekilleriyle görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerin hepsinden bu işin kısa sürede çözüme kavuşturulacağına ilişkin sözler aldık.
AKP grup başkan vekili Bülent Turan Dışişleri Bakan yardımcısı Yavuz Selim Kıran ile görüşerek Dışişleri Bakanlığı’nın konunun takipçisi olduğunu teyit etti. Cezayir hükümetinin yapması gereken ödemenin takipçisi olduğunu, işçilerin hak edişlerinin öncelikli olarak ödenmesinin sağlanacağını görüşme heyetimize ilettiler.
Bunun yanı sıra sürekli söz konusu edilen Kayı İnşaat’ın yeni yapılan Gaziantep Şehir Hastanesi inşaatında bulunan hisselerinin satışı da gündeme geldi. Dışişleri Bakan yardımcısı Yavuz Selim Kıran’dan bu hisselerin satışının gerçekleşmesi ve yine işçi alacaklarının öncelikli olarak ödenmesin sağlanması sözünü aldık” dedi.
“Öncelik işçilere”
Dışişleri Bakanı Yardımcısı Yavuz Selim Kıran’la yaptıkları görüşmede Cezayir hükümetinin yapması gereken ödemenin takipçisi olduklarını ve önceliğin işçilerin hakkedişleri olduğunu belirttiklerini ifade eden Gözüaçık, Kayı İnşaat’ın yeni yapılan Gaziantep Şehir Hastanesi inşaatında bulunan hisselerinin satışı ve işçilerin hakkedişlerinin ödenmesi içinde Dışişleri Bakan Yardımcısı’ndan söz aldıklarının altını çizdi. Eylemler sonucunda şirketin konkordato talep ettiğini söyleyen Gözüaçık, “Kayı İnşaat’ın gelen ödemelerden işçi alacaklarını ödeyip ödemeyeceği belirsizken konkordato sürecinde bu inisiyatif konkordato heyetine geçmiş oldu. Bunun lehimize bir sonuç olduğu kanaatindeyiz” diye ifade etti.
“Sürecin takipçisi olacağız”
Haklarını alıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerinin altını çizen Gözüaçık alacaklı bankaları da uyararak “Öncelik işçi alacaklarına verilmelidir. Bankalar bugüne kadar Kayı İnşaat ila kah güldü kah ağladı. Birçok ortaklığı el ele kol kola yürüttüler. Karlarına kar mallarına mal kattılar. Biz şimdi burada hakkı olanı alınteri dökerek kazanan tek tarafız. Sömürmedik, rant yemedik, faizle servet biriktirmedik. Çöllerde çalıştık, inşaatları bir yaptık. Şimdi her kesimden, başta Kayı İnşaat’tan hakkımızı istiyoruz. Ancak bankaların da bizim alacaklarımızı almamızı engelleyen taleplerini geri çekmelerini istiyoruz. Bu sorunun da aktif takipçisi olacağımızı buradan ilan ediyoruz.
Hem konkordato sürecini hem de devam eden görüşmeleri aktif olarak takip edeceğiz. Mücadelenin yolunu açtık, Kayı İnşaat’tan hakkımızı alacağız. Şimdilik İstanbul eylemimize bir virgül koyuyoruz. Noktayı koyana kadar da mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
“Biz haklıyız, biz kazanacağız”
Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:
“Kimse sanmasın ki dağılıyoruz, ayrılıyoruz. Tam tersi artık çok daha fazla birleşiyoruz. İnşaat iş kolunda sendikal mücadele her yere yayılacak. Şantiyelerde sendikasız inşaat işçisi kalmayacak. Şantiyelerde Coşkunların hükmü bitene kadar mücadeleyi geliştireceğiz. Bu dört hafta bize ve herkese işçilerin kol kola girdiğinde, sendikasına dört elle sarıldığında her şeyi başarabildiğini bir kez daha ispat etti. Biz işçi kesimiyiz. Sabrımız da öfkemiz ve inadımız kadar sonsuzdur. Biz haklıyız, biz kazanacağız.
Bize destek veren herkese sonsuz teşekkürler. Birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.”