Kamuda TİS süreci: Ankara’da KESK mitingi

Kamuda TİS görüşmeleri bugün Çalışma Bakanlığı'ndaki toplantıyla başlarken, Bakanlık önünde eylem yapmak isteyen KESK üyelerine polis saldırdı. Sonrasında KESK'liler, Çalışma Bakanlığı'na kaldırımdan yürüyerek burada miting gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Ağustos 2015
  • 08:23

Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK ile işveren konumundaki sermaye devleti temsilcileri arasındaki 3. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndaki görüşmeleri protesto etmek ve kamu emekçilerinin gerçek taleplerini TİS masasına taşımak isteyen KESK üyeleri, Bakanlığa yürümek için Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi önünde toplandı.

Eylem için farklı kentlerden gelen KESK üyeleri, saat 09.00’da AŞTİ’de buluştular. Saat 09.30’da ise Çalışma Bakanlığı’na doğru yürüyüşe başladılar. Kamu emekçileri, yürüyüşe geçtikten kısa bir süre sonra saptıkları sokakta polis saldırısı ile karşılaştı. “Eylemin kanunlara aykırı olduğu”nu iddia eden ve bu gerekçeyle kitleyi dağıtmak isteyen polis, biber gazı ve kalkanlarla emekçileri püskürtmeye çalıştı.

SES Eş Başkanı İbrahim Kara ve SES Mali Sekreteri Şinasi Dursun polis saldırısı sırasında yaralanırken, KESK MYK üyesi İlhan Yiğit ile BES İşyeri Temsilcisi Sinan Ot ise gözaltına alındı.

Saldırı karşısında yürüyüş yapmakta ısrar eden kamu emekçileri, KESK Genel Merkezi'nin aldığı kararla kaldırımdan yürüyerek Çalışma Bakanlığı’na ulaştı. Bu yürüyüş sırasında da polisin “sessiz yürüyüş” dayatmasını yürüyüş sırasında "Sessiz olun, korkuyorlar, ses yapmayın!" diye seslenerek boşa düşürdüler.

 

Bakanlık önünde basın açıklaması

Yapılan basın açıklamasında konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen konuşmasında AKP eliyle yürütülen polis operasyonları, savaş ve saldırganlık üzerinde durdu. Eğitim Sen’e yönelik polis saldırısına da değinen Özgen, saldırının TİS süreci öncesinde kamu emekçilerini terörize ederek mücadelenin ve örgütlülüğün kırılması hedefiyle gerçekleştirildiğini vurguladı. “Hükümetin emek karşıtı politikalarıyla mücadele ettikleri”ni belirten Özgen, TİS görüşmelerinde kamu emekçilerinin mali, sosyal, özlük, demokratik haklarının ve taleplerinin gündem olmamasını eleştirdi. Bunun üzerinden yandaş sendikaların ve sendikal anlayışın mücadeleye ket vurduğunu ifade etti. Özgen konuşmasında kendi taleplerini de şöyle sıraladı:

-  Hükümet-Memur Toplu Satış Sözleşmesi sonucu olarak kamu emekçilerinin 2014 yılı için alamadıkları enflasyon farkından kaynaklı kaybı karşılanmalıdır.

-  4688 sayılı yasa ILO NORMLARINA ve AİHM kararlarına göre düzenlenerek, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı tanınmalıdır. İvedilikle mahalli idarelerle TİS yapmayı imkânsız hale getiren ve yapılanları da sonlandıracak olan 4688 sayılı yasanın 32 inci maddesi kaldırılmalı, toplu sözleşme tarafların özgür iradesi ile yapılmalıdır.

-  En düşük maaş alan kamu emekçisinin (13. Derecenin 1. kademesindeki hizmetli) maaşı  2.900 TL’ ye yükseltilmelidir.

Ardından Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen söz alarak TİS sürecinde emekli kamu emekçilerinin tutumunu ve sürece ilişkin tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Bu sabah karşı karşıya kaldığımız durum son 15 gündür yaşadığımız toplam saldırıların bir tezahürüdür. Yönetme görevi halk iradesi tarafından elinden alınan hükümete ben ‘geçici bir hükümet’ demeyi bile doğru bulmuyorum. Bir hükümetin geçici olmasının bile anayasal dayanakları vardır. Mevcut hükümet bu anlamıyla tam anlamıyla yetkisizdir. O halde neye dayanarak milyonların kaderini belirleyecek kararlara imza atmaya çalışmaktadır? 20 milyon insanın kaderini belirleyecek bir karara imza atma yetkisine sahip değildirler. Emeklilerin temsilcisinin olmadığı bir masada emekli hakları konuşulamaz."

Konuşmanın ardından heyet görüşme için Bakanlığa girerken devamında alandaki HDP’liler söz aldı. HDP’li vekillerin yaptığı konuşmalarda kamu emekçilerine destekler ifade edildi, TİS sürecine ilişkin protestolarını dile getirdi.

Saat 15.00'e kadar süren TİS görüşmelerine kadar emekçiler Çalışma Bakanlığı önünde bekleyişlerini sürdürdü. Yer yer alkışlarla ve sloganlar ile içerideki görüşmeye seslerini ulaştıran kamu emekçileri 3 TOMA ve çok sayıda çevik kuvvete inat sabırlı bekleyişlerini sürdürdü.

Saat 15.00'i geçerken görüşmelerin bittiği duyuruldu. Bakanlıkta görüşmeye giren heyet de kitleye katılarak kısa bir konuşma yapıldı. KESK heyeti adına konuşmayı yine Lami Özgen yaparak yeni bir satış sözleşmesinin imzalanmakta olduğunu, görüşmenin Salı gününe ertelendiğini duyurdu. Bursa'da başlayan ve yayılan metal direnişi örnek gösterilerek kamu emekçisinin yolunun metal işçisinin mücadele yolu olduğu vurgulandı. Konuşmayla birlikte miting sona erdi. Gözaltıların da serbest bırakıldığı bildirildi.

Kızıl Bayrak / Ankara