197 bin kamu işçisini kapsayan TİS görüşmesinde zam oranları sunularak pazarlık başladı. Görüşmelerde kamu işçilerinde yetkili sendikalar adına Türk-İş heyeti yüzde 10 zam talebi ile yer alırken sermaye hükümeti AKP ise “yüzde 3+4” öneriyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hükümetin zam oranını savunurken “küresel ekonomik krize” dikkat çekerek şunları ifade etti: “Bir çok ülkede ve özellikle AB ülkelerde maaşlar dondurulurken hatta düşürülürken biz gerek emekli gerekse çalışanlarımızın maaşlarını arttırmayı görüşmeye devam ediyoruz. Bu önemli çünkü hala küresel krizin etkilerini hepimiz görüyoruz.”
Bakan Çelik uluslararası krizi bahane ederek düşük zam dayatması yaparken Avrupa'da maaşların dondurulmasından dem vurdu. Fakat Türkiye’deki maaşların Avrupa ile orantısız olduğu gerçeği ve “küresel krizi teğet geçen Türkiye” söylemiyle bu durum çelişiyor.
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ise hükümet açıklamalarını olumlayarak şunları ifade etti: “Sayın bakan başından hemen ülkeler arası sıkıntıları, birçok yerde ücretlerin düşürüldüğünü ama 'biz zamları konuşuyoruz' dediler. İnşallah bu masada da bizi sıkıntıya sokacak şeyler olmaz diye düşünüyorum."
“Görüşmelerde barış ve huzur”
Kamu İşveren Kurulu, “görüşmelerin barış içinde sonuçlanacağı” görüşünde. Zira hükümet ve Türk-İş yönetimi arasındaki görüşmeler bir pazarlıktan öte danışıklı dövüş oluyor. Sendika yöneticileri zam taleplerini sunsa bile bu talebin karşılığını almak için bir mücadele yürütmüyor. İşçilerden gelen basınçla zam talebini görece yüksek tutsalar da hükümetin önerisini kabul ediyorlar.
Kamu İşveren Temsilcisi Erhan Polat, “Bir problem olacağını sanmıyorum” diyerek sendika tarafından bir eylem ihtimali görmediklerini yansıtıyor.
Türk-İş, kamuda çalışan işçiler için 5 maddeyi TİS’te talep ediyor. En düşük işçi maaşının 1,800 lira olmasını isteyen Türk-İş, işçilere birinci 6 ay için yüzde 10; 2'inci, 3'üncü ve 4'üncü altı aylık dönemlerde ise enflasyon farkına ek 2 puan zam verilmesini talep ediyor.
Görüşmeler 19 Temmuz’da devam edecek.
Tek Gıda-İş Sendikası TİS görüşmeleri başlamadan Kamu Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu’ndan çekildiğini duyurarak, hükümetle yapılacak bir çerçeve anlaşmasını tanımayacaklarını, kamudaki işçiler adına yapılacak görüşmede Türk-İş’in yetkili olmadığını belirtmişti.