İzmir’de KESK’in eylemi 36. haftasında

Karşıyaka’da OHAL ve KHK’lara karşı her çarşamba yapılan eylemlerin 36. haftasında KESK üyeleri taleplerini haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 08 Kasım 2017
  • 22:55

KESK İzmir Şubeler Platformu’nun OHAL ve KHK’lara karşı çarşamba eylemlerinin 36.’sı bugün yapıldı.

Karşıyaka İş Bankası önünde saat 18.30’da bir araya gelen emekçiler alkış ve sloganlarla oturma eylemine başladı. KESK üyesi emekçilere desteğe gelen Yamanlar Cemevi ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi’ne söz verildi.

Yamanlar Cemevi adına yapılan konuşmada, “Aleviler olarak eşit vatandaşlık ilkesinden yararlanmak istiyoruz ve bizim bu talebimiz dikkate alınmalıdır” denilerek ihraç, gözaltı, tutuklama saldırılarına ve dernek kapatmalara değinildi. Oturma eylemi İHD adına yapılan konuşmayla devam ederken, konuşmada OHAL’de tırmanan hak ihlallerine dikkat çekildi.

Kurumlar adına yapılan konuşmaların ardından KHK ile ihraç edilen, Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi bir kadın emekçi söz aldı. İhraç edildikten sonra neden ihraç edildiklerine dair sordukları sorulara hiçbir yanıt alamadıklarını söyleyen BES üyesi, kadınların, emekçilerin haklarını savunduğu için ihraç edildiğinin altını çizdi. Mücadeleyi sürdüreceğini söyleyen emekçi kadın, Gülmen ve Özakça’nın açlık grevini ve Yüksel direnişini selamlayarak konuşmasını noktaladı.

Oturma eyleminin ardından basın açıklamasını Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç okudu. İzmir’deki eylemlerinin 36. haftasında olduğunu hatırlatan Kılıç, “İstanbul’da, Ankara Yüksel’de arkadaşlarımız direniyor ve bizler işimizi geri alana kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Yüksel direnişine değinilerek Veli Saçılık’ın selamlandığı açıklamada, AKP-cemaat ilişkisi teşhir edildi. AKP iktidarının eğitim alanındaki dinci-gerici uygulamalarına ve güncel politikalarına değinilen açıklamada, “Milli eğitim bakanı ‘Sınav kalktı’ demişti, yalanın ortaya çıkması gecikmedi. Haziranda tekrar sınav var. Bu sınavlar neye göre değiştiriliyor, çocuklarımızın gelecekleriyle oynamayın” vurgusu yapıldı.

Devamında “Bizler laik, bilimsel, anadilde eğitimi savunuyoruz” diyen Kılıç, OHAL ve KHK’lar ile demokratik hakların rafa kaldırıldığını ifade ederek OHAL saldırılarına değindi. Gündemdeki 2018 bütçesine atfen “Eğitim, sağlık bütçesi KHK devreye sokularak savaş bütçesine sokulmuştur” denilen açıklamada, Gülmen ve Özakça’nın direnişi selamlandı. “Nuriye bir an önce tahliye edilmeli ve bütün kamu emekçileri işlerine geri dönmelidir” denilen açıklama, mücadele çağrısıyla noktalandı.

Kızıl Bayrak / İzmir