İzmir’de belediye işçileri direnişlerine ara verdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Kod 29 ile işten çıkarılan ve direnen işçiler, direnişlerine ara verdiklerini açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Mart 2021
  • 13:20

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Kod 29 ile işten çıkarılan ve direnen işçiler, direnişlerine ara verdiklerini açıkladı. Büyükşehir Belediyesi’nde Kod 29 ile işten çıkartılan 16 işçi 4 buçuk ay sonra direnişe başlamışlardı. Direnişin ilerleyen günlerinde belediye 11 işçinin evraklarını istemiş ve iş başı yaptırmıştı. İşe alınmayan 5 işçi ise direnişlerine devam etme kararı almış işçilerden Orhan Yıldız ise süresiz açlık grevine başlamıştı.

Bu süre zarfı da sendikalar, meslek örgütleri araya girmiş ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’le görüşmeler yapmıştı. Bu görüşmeler sonucunda direnişte olan 5 işçide direnişe ara verdiklerini 25 Mart DİSK Ege bölge temsilciliğini basın toplantısı yaparak kamuoyuna duyurdu.

DİSK Ege Bölge Temsilciliğin’de yapılan toplantıda işçiler İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden atılma süreçlerini aktardı. “Atılan işçilerin tamamının işlerine dönmesi talebiyle devam ettiğimiz direnişimizin 20. gününde bir arkadaşımız kendi iradesiyle açlık grevine başlamış, direnişimiz 37 gün, arkadaşımızın açlık grevi ise 17 gün boyunca devam etmiştir” denilen açıklamada Belediye ile yapılan görüşmelerin kapsamı anlatılarak şunlar ifade edildi:

“Yapılan bu görüşmede işlerimize iade edilmemiz konusunda Belediyenin sorumluluğunun farkında olduğu, sorunun çözüme kavuşması noktasında bir kararlılık oluştuğu ve bu 5 kurumun en kısa sürede işlerimize iade edilmemiz için sorumluluk üstlendiği bizlere ifade edilmiştir. Pandemi süreci boyunca işçilerin can düşmanı olmuş Kod 29 damgasının işçi sınıfının başından def edilmesi, tüm işçi sendikaları ve demokratik kamuoyunun en önemli gündemlerinden olmalıdır. Bizler bu lekeyi kabul etmeyen, hukuksuzca işlerinden edilen işçiler olarak Kod 29'a karşı mücadeleyi her zaman sürdüreceğimizi buradan tekrar belirtmek istiyoruz. Yaşanan bu hukuksuzluktan rahatsızlık duyan ve sorunun çözümü adına sorumluluk alan yukarıda saydığımız 5 kurumun çabalarını dikkate alarak, eylemliliğimize ara verme kararı almış bulunuyoruz. Açlık grevindeki arkadaşımız da bu eylemini sonlandırma kararı almıştır. Bizler bize yaşatılan hukuksuzluğun bir an önce giderilmesi çağırısını yineliyor, işlerimize en kısa sürede iade edileceğimize inanıyoruz.”

“Bu süre zarfında yanımızda olan tüm emekten ve demokrasiden yana güçlere, sendika ve odalara, konunun çözümü noktasında sorumluluk alan DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve İzmir Barosu'na teşekkürlerimizi sunuyor ve tüm bu kurumların sürecin takipçisi olacağını da biliyoruz” denilen açıklama mücadeleye devam edileceği vurgulanarak bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir