İşten atılan Shangri-La Otel işçilerinden eylem

Sendikalaştıkları için işten atılan Shangri-La Otel işçileri, otel önünde basın açıklaması gerçekleştirerek işlerine iade talebini yükselttiler.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Nisan 2017
  • 12:54

Dev Turizm-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için işten atılan Shangri-La Otel işçileri, otel önünde basın açıklaması yaptı. Beşiktaş iskelesi yanında yapılan eylemde, 5 yıldızlı Shangri-La Otel’de kölece çalışma koşullarının hüküm sürdüğüne dikkat çekilerek, doluluk oranı yüzde 90’ın üzerindeki otelden “ekonomik gerekçe” bahanesiyle işçi çıkarılmasına tepki gösterildi.

Eylemde, işten atılan bir işçi yaptığı konuşmasında atılan işçilerin en az 3 yıldır çalıştığını, kimisinin ise otelin kuruluşundan bu yana çalıştığını söyledi. 14 işçinin atılmasının gerçek nedeninin sendikal örgütlenme olduğuna dikkat çeken işçi, işe geri dönme ve insanca çalışma koşulları talebini yineledi.

“Türkiye bir ucuz emek cenneti”

Dev Turizm-İş Örgütlenme Daire Başkanı Ali Karabudak ise yaptığı konuşmada 3 yıldır krizle anılan turizm iş kolunda krizin faturasının emekçiye kesildiğine dikkat çekti. Turizm işçilerinin sezon sonlarında maaşlarını zor aldıklarını söyleyen Karabudak, bu iş kolunda 900 bin kayıtlı, yaklaşık iki buçuk milyon da kayıtsız işçi çalıştığını belirtti. 900 bin işçiden yalnız 30 bininin sendikalı olduğunu, onların da toplu sözleşme hakkını kullanamadığını söyleyen Karabudak, sermaye ve iktidarın ‘ucuz emek cenneti’ yarattığına dikkat çekti. Asgari ücretin 1400 lira olduğu Türkiye’de açlık sınırının 1500 liranın üzerinde olduğuna dikkat çeken Karabudak, bunlara karşı sendikaya üye olmanın doğal ve anayasal bir hak olduğunu ifade etti. Patronların ise sendikal örgütlülüğe saldırdığını söyleyen Karabudak, Dev Turizm-İş Sendikası’nda örgütlenmeye çağırdı.

5 yıldızlı otelde kölelik koşulları

Dev Turizm-İş İstanbul yönetimi adına Saniye Evren tarafından okunan basın açıklamasında ise oteldeki sömürü koşulları şöyle anlatıldı: “İstanbul’un göbeğinde Beşiktaş’ta Shangri-La otelinde çalışan turizm işçileri kölelik koşullarında çalıştırılmaktadır. Kendi iş tanımları dışında işler işçilere yaptırılmakta, kanunen verilmesi zorunlu olan molalar dahi bazen işçilere verilmemekte, yapılan ücret artışları enflasyonun altında olmakta ve hayat pahalılığı karşısında işçilerin ekmeği her geçen gün küçülmektedir. Müdürlerin keyfi uygulamaları, hakaret ve tehditler ise çalışma hayatının sıradanlaşmış vakaları haline gelmiştir bu otelde. Yine kanuna aykırı bir şekilde bazı işçiler sürekli gece mesailerinde çalışmak zorunda bırakılırken, ‘az işçi ile çok iş mantığı’ işçilerin yapabileceğinden daha fazla işleri yapmak zorunda kalmasına neden olmaktadır. Kanunen işçinin rızası gereken denkleştirme uygulaması işçilerin rızası dışında zorla yaptırılmakta ve fazla mesaiden doğan ücretler işveren tarafından zorla gasp edilmektedir. Bu otelde işçiler hasta olup rapor dahi alamamaktadır. Hasta olup bir işçi rapor aldığında psikolojik baskı ile karşılaşmakta ve böyle bir durumda haftalık iznini dahi kullanamamaktadır. Zorunlu ücretsiz izin gibi uygulamalar da bütün bu olumsuz çalışma şartlarına ek uygulamalardandır. Yaşanan bu sorunlar işyerinde işçilerin karşılaştığı durumlardan sadece çok küçük bir kısmını oluşturmaktadır.”

Açıklamanın devamında tüm bu sorunlara karşı işçilerin sendikada örgütlendiği belirtilerek işten atma saldırısına karşı mücadelenin süreceği ve 1 Mayıs’ta alanlarda olunacağı belirtildi.

Eylemde “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Sendika hakkımız engellenemez!” ve “İnadına sendika inadına DİSK!” sloganları atıldı. Eylemde CHP milletvekili Barış Yarkadaş da konuştu.

Kızıl Bayrak / İstanbul