DEV SAĞLIK İŞ’e üye oldukları için işten atılan Koç Üniversitesi Hastanesi taşeron işçileri hastane önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
“Sağlıkta taşeron ölüm demektir. Atılan işçiler geri alınsın” pankartının taşındığı eylemde işçiler adına basın açıklamasını Semra Küçet okudu.
Küçet süreci şöyle aktardı:
“Geçtiğimiz yıl Ocak ayında temizlik ve portör hizmetleri için Koç Hastanesi’nin anlaştığı NWG taşeron şirketiyle hastanenin sözleşmesi bitmişti, ardından hastane yönetimi Euroserve şirketiyle bu hizmetler için sözleşti. Fakat yeni anlaşmayla birlikte kıdem tazminatımızdan ücret zammımıza kadar birçok hakkımız da gasp edildi. En az 50 arkadaşımız işten toplu istifa etti. Hem kadro hem de çalışma koşullarımızın iyileştirilmesi talebiyle sendikalı olduk. Çalışma koşullarımızı kamuoyunda duyurmak için olabildiğince haberleştirilmesini sağladık. Ancak hastane yönetiminin karşılığı işten atmak ya da baskıyı arttırmak oldu. Personel eksikliği nedeniyle iş yükümüz her gün artarken ‘uygun pozisyon bulunmadığı’ gerekçe gösterilerek 10’u aşkın arkadaşımız işten çıkartıldı.”
“Kadro istiyoruz”
Kadrolu ile taşeron işçi arasındaki ücret farkının fazla olduğuna dikkat çeken Küçet neden kadro istediklerini şöyle ifade etti:
“Yani Koç Hastanesi’nde çalışan sağlık işçileri haklarını alamıyor, taşeron çalıştıkları için daha güvencesiz çalışıyor. Gece mesailerinde gece farkı, gıda, giyim, yol yardımı alamıyor. Kadrolu çalışana hastanede sağlık hizmeti için indirim uygulanırken taşeron işçiler iş başında kaza geçirdiğinde tıbbı desteğe ihtiyaç duyduğunda iş yükleri bahane edilerek acil servise bile gidemiyoruz, yerimizden kıpırdamamızı istemiyorlar. Acile gitmeye kalksak bile aldığımız hizmeti ödemeye bir aylık maaşımız yetmez. Buna rağmen ücretlerimiz bu kadar düşük.”
Ağır çalışma koşullarını aktaran Küçet hastane yönetimine şöyle seslendi:
“İşimizi geri istiyoruz ama sadece işimizi değil; Koç Hastanesi’nde angaryaya son verilmediği, taşeron çalışmanın devam ettiği, çalışma koşullarımızın düzeltilmediği durumda demokratik haklarımıza başvuracağız demiştik. Bunları talep ettiğimiz için işten çıkartıldığımızı da biliyoruz. İnsanca yaşayacak bir ücret ve insancıl çalışma koşulları için direnişteyiz. Tüm işçi arkadaşlarımızı ve kamuoyunu bu mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz. Direne direne kazanacağız!”
Eylemde işten atılan işçiler de söz alarak çalışma koşullarını ve işten atılma süreçlerini aktardı. Eylem sloganlarla sona erdi.