İşsizlik fonu patronlara akıtılıyor

Kasım ayında işsizlik fonundan işsizlere yaklaşık 500 milyon TL, patronlara ise yaklaşık 1,5 milyar TL ödeme yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 24 Aralık 2018
  • 10:32

AKP iktidarı kriz koşullarında sermayeyi korumak için türlü adımlar atarken emekçilerin ücretinden kesilen paralarla oluşturulan işsizlik fonu da sermayeye akıtılıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, işsizlik fonu giderlerinin neredeyse yarısının patronlara yönelik teşvik ve desteklerden oluştuğuna dikkat çekti.

Erdoğdu, İŞKUR verilerine göre son 3 ayda işsizlik fonundan yararlanan kişi sayısının 427 binden 524 bine çıktığını söyleyerek bu artışa rağmen resmi işsizlerin sadece yüzde 14’ünün işsizlik ödeneğinden yararlanabildiğini belirtti.

“TÜİK’in işsiz olarak kabul etmediği mevsimlik çalışanlar, iş bulma umudunu yitirenler gibi grupları da dahil edersek, işsizlik ödeneğinden yararlanan işsizlerin oranı yüzde 8,8’e geriliyor. Katı hak kazanma koşulları ve işsizlik ödeneği süresinin en fazla 10 ayla sınırlı olması, kriz nedeniyle işini kaybeden emekçilerin işsizlik ödeneğinden yararlanmasını engelliyor” diyen Erdoğdu, fon giderleri içinde işsizlere yapılan ödemelerin yüzde 24,9 olduğunu ifade etti.

İşçiye 500 milyon, patrona 1,5 milyar

Erdoğdu şunları söyledi: “Kısa Çalışma Ödeneği, Ücret Garanti Fonu ve Yarım Çalışma Ödeneği dahil edildiğinde bile oran ancak yüzde 25,3’e çıkıyor. Buna karşılık fon giderlerinin neredeyse yarısı denebilecek yüzde 45,2’si işverenlere yönelik teşvik ve desteklerden oluşuyor. Kasım ayı itibariyle bu teşviklerin tutarı 9,5 milyar TL’ye ulaştı. Kasım ayında fondan işsizlere ancak 500 milyon TL işsizlik maaşı ödenirken, işverenlere verilen teşvik tutarı ise 1 milyar 200 milyon TL. Oysa içinde bulunduğumuz kriz döneminde işsizlik sigortasını hak kazanma koşullarının gevşetilmesi, işsizlik ödeneği süre ve miktarının artırılması acil bir ihtiyaç haline geldi. İşsizlik Fonu en kısa zamanda asıl işlevine kavuşturulmalı ve özellikle içinde bulunduğumuz kriz döneminde işsiz vatandaşlarımızın en azından asgari yaşam ihtiyaçlarını gidermesi sağlanmalıdır.”

İşsizlik fonundan patronlara halihazırda 6 çeşit teşvik ve destek veriliyor.