Türkiye Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) verilerine göre Avrupa ülkeleri haftalık çalışma saatinin en uzun olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Bununla birlikte alınan sefalet ücreti, yoğun sömürü, işten atılma sopasıyla uygulanan keyfiyete varan hak gaspları ve mobbing, bu koşullarda çalışan işçi ve emekçinin stresini her geçen gün daha da arttırıyor.
Kariyer.net’in CURIOCITY işbirliğiyle yaptığı “Çalışma Hayatında Stres” konulu araştırması, işçi, emekçilerde stresin 10 yıl öncesine göre daha da arttığını ortaya koydu..
Çalışmaya, sağlık, eğitim, perakende gibi farklı sektörlerden 1872 çalışan katıldı. Araştırmada, 10 yıl öncesine göre, çalışanların daha stresli olduğu düşüncesine katılanların oranı yüzde 86, yoğun stresin iş değişikliklerinde en büyük etken olduğuna katılanların oranı ise yüzde 89 olarak gerçekleşti.
Stresin en başta gelen nedeni mesai saatinin çokluğu, yoğunlaşan sömürüye karşı azalan ücret oldu. İşyerindeki aşağılama, mobbing önemli bir stres kaynağı.
Araştırmaya katılanlara “Şirketiniz stresi önleyecek ya da azaltacak yöntemler uyguluyor mu? Uyguluyorsa neler olduğunu belirtir misiniz” diye sorulduğunda, her 10 çalışandan 8’i şirketlerinin stresi önleyecek ya da azaltacak hiçbir şey yapmadığını ifade etti.