13 Mayıs 2014'te Manisa’nın Soma ilçesinde, Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin TKİ adına işlettiği Eynez Maden Ocağı'nda yüzlerce maden işçisinin katledilmesi sermayenin kâr hırsı ile AKP'nin suç ortaklığı kadar sendikal ihanet çetelerinin işçi sınıfının sırtında nasıl bir kambura dönüştüğünü de göstermişti.
Şimdi ise, işsizlik sopasını kullanarak maden işçisini ölüm ocaklarına göndermek isteyen sermaye ve AKP'nin en önemli partneri bir kez daha T. Maden-İş çetesi oldu.
T. Maden-İş kimin temsilcisi?
İşçi katliamının ardından maden işçisinin öfkesine hedef olan sendika bürokratları, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı ocakların kapalı kalmasını işçiler üzerinde tehdit olarak kullanıyor.
Eynez'de meydana gelen katliamın ardından, yöneticilerinin patronlar tarafından belirlendiği ortaya çıkan T. Maden-İş Sendikası, madencilere sallanan işsizlik sopasını bu kez kendi eline aldı.
T. Maden-İş Ege Bölge Şubesi’nin hazırladığı Soma’daki yeraltı kömür ocaklarının açılmasının talep edildiği bildiri sendikal ihanet çetelerinin sermayeyle işbirliğinin açık bir itirafı niteliğinde. Gücünü maden işçisinin söz, yetki ve karar hakkından değil patronların icazetinden alan sendika bürokratları, bir bildiri hazırlayarak Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin mahkeme tarafından mal varlıklarına koyulan tedbir kararının kaldırılmasını istedi. Soma'daki madenlerde gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınıp alınmadığının değil sermayenin derdine düşen sendika bürokratları, hazırladıkları bu bildiriyi Soma’da esnaftan işçiye kadar her kesime dağıttılar.
Maden işçisini ölüme gönderiyorlar
CagdasSes.com’dan Ece Sevim Öztürk'ün haberine göre, T. Maden İş Soma 3 No'lu Şube yetkilileri, bildiriye kendilerinin de destek çıktıklarını belirterek, Soma’daki tüm T. Maden-İş şubelerinin bildiride yazan her maddenin arkasında olduklarını belirttiler.
Bakan Taner Yıldız’ın Bütçe Komisyonu’nda “Atabacası ve Işıklar’ı kapatabiliriz, işçileri de Demirexport’a, İMBAT Madencilik’e dağıtırız” şeklindeki açıklamasının ardından kaleme alınmış olması dikkat çeken bildiride, “Birlikte hareket edelim. 6000’e yakın maden işçisinin geleceği söz konusu. İşimizin devamını istiyoruz. Başta işçi sağlığı iş güvenliği olmak üzere Işıklar, Atabacası, Eynez yeraltı ocaklarının açılmasını istiyoruz. Bu işyerlerinde çalışıp, kömürü insan onuruna yakışan bir şekilde çıkarıp, güvenli bir şekilde üretmek istiyoruz. Bu işyerlerinin açılmasını istemeyenler acaba binlerce işsiz kalan maden işçisine iş bulacak mı?” diye soruldu.
Torba yasa kapsamındaki düzenlemeler sırasında yeraltı madenlerinde iş güvenliğinin ve sağlığının iyileştirilmesi için hiçbir değişikliğe gidilmezken maden işçilerini patronların taleplerini sahiplenmeye çağıran bildiride, “Çalıştığımız firma üzerine mahkeme ile konulan tedbirlerin bir an önce kaldırılarak, işçilerin maaşlarını alacak, işçi sağlığına ve iş güvenliğine kaynak ayıracak seviyeye getirilmesini istiyoruz” ifadelerine yer verildi.
Firmanın mal varlığındaki tedbirin kaldırılması talebini açıktan dile getiren Maden-İş bürokratları, geçtiğimiz günlerde Soma'da Eynez ocağında incelemelerde bulunan Soma Meclis Araştırma Komisyonu'na dilekçe vererek tedbir kararının "neden kaldırılmadığını" sormuştu.