İEB’den Koç Üniversitesi işçilerine destek

İşçi Emekçi Birliği, Koç Üniversitesi’nde nöbet başlatan ve direnişin ilk gününde gözaltı saldırısına maruz kalan taşeron işçilerle dayanışma çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Temmuz 2022
  • 08:45

Baskı ve mobbinge karşı mücadele eden, sosyal hakları ve bayram ikramiyesi için imza toplayan Koç Üniversitesi işçileri sürgün saldırısı ile karşılaşmışlardı. İşçiler bu saldırıyı kabul etmeyerek 18 Temmuz’da üniversite önüne çağrı yapmışlardı. İşçiler desteğe gelenlerle birlikte jandarma tarafından yaka paça gözaltına alındılar. Gözaltına alınanların Koç Üniversitesi servis araçlarına bindirilmeleri, gözaltı boyunca da servis araçlarının kullanılması dikkat çekti.

Gözaltına alınan 28 kişi uzun süre Zekeriyaköy jandarma merkezinde tutuldu. İşlemlerinin tamamlanmasının ardından gözaltılar akşam saatlerinde Sarıyer Hamidiye Etfal Hastanesi’nden serbest bırakıldı.

İşçi Emekçi Birliği (İEB) gözaltı saldırısı ile ilgili açıklama yayınlayarak herkesi Koç Üniversitesi işçileri ile dayanışmaya çağırdı. İEB gözaltı boyunca süreci takip etti. İşçilerin serbest bırakıldıktan sonra Sarıyer Hamidiye Etfal Hastanesi önünde gerçekleştirdiği açıklamaya destek verdi. İşçiler hastane çıkışında gerçekleştirdikleri açıklamada tüm saldırılara karşı mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini vurguladılar. Açıklamaya Sarıyer Belediyesi işçileri de destek verdi.

İEB’in yayınladığı açıklama ise şu şekilde:

Koç Üniversitesi temizlik işçilerine yapılan saldırının karşısında emekçilerle omuz omuzayız!

Koç Üniversitesi taşeron temizlik işçileri bayram ikramiyesi istedikleri için sürgüne gönderildiler. Bu saldırıyı kabul etmeyen işçiler üniversite önünde direnişe geçtiler. Koç sermayesinin hukuksuz, keyfi saldırılarına ses çıkarmayanlar; direnişçi işçilerin haklı ve meşru mücadelesini engellemek için devreye girdi. Üniversite önünde açıklama gerçekleştirmek için toplanan işçilere “burası yasak alan” denilerek saldırıldı. Direnişçi işçiler, desteğe gidenler ve avukatların da içinde olduğu 20’den fazla kişi jandarma saldırısında gözaltına alındı. 

İşçilerin hakları gasp edilirken, iş cinayetleri ile katledilirken, küfür-hakarete vb. maruz kalırken ortalıkta olmayanlar söz konusu sermayedarların çıkarı olduğunda işçileri engellemek için hızla devreye giriyorlar. 

Burada suçlu olan işçileri sömüren, haklarını gasp eden sermayedarlar ve onlar adına işçilere saldıranlardır. Gözaltılar derhal serbest bırakılacak! İşçilerin hakları verilecek!

Tüm kamuoyunu ve emek dostlarını Koç Üniversitesi temizlik işçilerinin mücadelesini büyütmeye, saldırıları birlikte püskürtmeye davet ediyoruz.