Hastanelerdeki hak gaspları Çapa’da protesto edildi

Hastanelerdeki hak gaspları, hukuksuzluklar ve yolsuzluk, Çapa’da bulunan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Ağustos 2018
  • 15:27

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi başta olmak üzere çeşitli hastanelerde çalışan işçiler, baskı ve işten atmalara karşı bugün Çapa’daki hastane önünde eylem yaptı.

Çapa’nın yanı sıra, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Yedikule Göğüs Hastalıkları hastanelerinden işçilerin katıldığı eylemde, işten atılan işçilerin mahkeme kararlarına rağmen işe geri alınmaması, rotasyon, baskı ve hak gasplarının yanı sıra hastanelerdeki yolsuzluk protesto edildi.

İşçilerin uğradıkları haksızlıkların anlatıldığı eylemde, Çapa’da işten atma saldırısıyla karşılaşan ve direnişe geçen Cemal Bilgin’in işten atılma süreci hatırlatıldı. Ayrıca, Çapa’da çalışan İsmet Çeçe adlı işçinin yaklaşık bir yıl önce Cerrahpaşa’ya gönderildiği; hastane yetkililerine “Neden yerim değiştirildi, hakkımda bir şikayet, tutanak yok” diye soran Çeçe’ye, “Ben öyle istedim” yanıtı verildiği belirtildi.

“Sürekli biz işçiler mağdur ediliyoruz”

Eylemde basın açıklamasını Çapa direnişçisi Cemal Bilgin gerçekleştirdi. Yaşadığı haksızlıkları aktardıktan sonra hastanelerde işçilere yönelik tehdit ve baskıların sürekli olduğunun altını çizen Bilgin, hakkına sahip çıkan işçilerin de sürgünlerle karşılaştığına dikkat çekti.

Çapa’da hastanede et yolsuzluğu yapıldığını ortaya çıkarınca kendisine yönelik saldırıların arttığını söyleyen Bilgin, hakkında 20’den fazla dava açıldığını sözlerine ekledi. Sürekli “Kriz var” dendiğine değinen Bilgin, sözlerine şöyle devam etti: “Tüm ekonomik zorluklara rağmen sürekli biz işçiler mağdur ediliyoruz. İşçiler daha yoksullaşıyor işten atılıyor. Burada hukuk krizi var çünkü hiçbir haksızlığa, yolsuzluğa karşı hukuk işlemiyor.”

“Ancak işçi sınıfının mücadelesi haksızlıklara son verebilir”

İşe iade edilmesi yönünde kararın ve yolsuzluğu kanıtlayan delillerin elinde olduğunu belirten Bilgin, buna karşın yetkililerin değil kendisinin suçlandığını belirterek şunları söyledi: “Sağlık işçileri olarak her zaman haklarımız için ve onurlu bir yaşam sürdürebilmek için mücadele ettik, yalnız kendimizi için değil, hastanede hastaların ve hasta yakınlarının yaşadıkları haksızlıklara, yolsuzluklara karşı da mücadele ettik. Tüm bu haksızlıkları, yolsuzlukları ancak işçilerin sınıf mücadelesi ortadan kaldırabilir.”

İşten atmalara, baskılara ve hukuksuzluklara karşı mücadele vurgusu yapılan açıklamada Cemal Bilgin taleplerini şu şekilde sıraladı: “İşe iademin bir an önce gerçekleşmesi; hastane içi ve hastaneler arası rotasyonların son bularak arkadaşlarımızın görev yerlerine dönmesi; yolsuzluklara ilişkin üniversitedeki ve hastanedeki yetkililerin yargılanması; gasp edilen haklarımızın ödenmesi.”

Hastanelerdeki hak gasplarını ve yolsuzluğu temizlemek adına temsilen hastane tabelasının yıkandığı eylem, destekçi kurumlar adına yapılan konuşmalarla sona erdi.