Gemlik Gübre işçisinden eylem!

Grevde olan Gemlik Gübre işçileri bugün Gemlik Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Kasım 2016
  • 15:58

Grevde 89. günü geride bırakan Gemlik Gübre işçileri bugün Gemlik Meydanı’nda bir eylem gerçekleştirdi.

Çok sayıda işçinin katıldığı eylemde ilk olarak Petrol İş şube başkanı basın açıklaması yaptı. Şube başkanı yaptığı açıklamada; OHAL yasaklarından dolayı uzun süredir eylem yapmadıklarını, bundan dolayı işçinin huzursuz olduğunu, ama kendilerinin yasalara uyan bir sendika olduğunu, eylemleri izin alarak yaptıklarını “illegal” eylem yapmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Daha sonra konuşan Petrol-İş Genel Sekreteri ise OHAL’i eleştirdi, devlete karşı yapıldığı söylenen OHAL’in vatandaşa karşı uygulandığını ve demokrasinin kalmadığını belirtti. Grev yasağı nedeniyle işçinin mağdur edildiğini, bu işletmenin özelleştirilmemesi gerektiğini söyledi. Grevin arkasında duracaklarını, güçlü sendika olduklarını vurguladı.

Son olarak Türk-İş adına konuşan Türk Metal Gemlik Şube Başkanı Kemal Durmaz ise işçilerden sendikalarına sahip çıkmalarını istedi.

Sendika yöneticilerinin bu konuşmalarına rağmen işçiler arasında yönetime karşı ciddi bir rahatsızlık olduğu göze çarpıyordu. 89. günene giren grev karşısında gübre yasağına dayanarak durumu fırsata çeviren patrona karşı daha etkili eylemler yapma eğilimi işçiler arasıdnda belirgin bir şekilde hissediliyordu.

Eylemin sonuna doğru tekrar söz alan şube başkanı işçilere rahatsızlıklarını sosyal medyadan belirtmemeleri gerektiğini söyleyerek, kendilerinin her şeyi adım adım yapacaklarını iddia etti.

90. güne dayanan grev boyunca tek bir eylem yapmayan, bundan dolayı da işçinin büyük tepkisini toplayan Petrol-İş yönetimi bu eylemi de işçilerin baskısıyla gerçekleştirdi. Valiyle yapılan uzun görüşmelerin ardından, “işçiler illegal eylemler yapabilir” biçimindeki konuşmaların ve basıncın etkisiyle valilik eyleme izin vermek durumunda kaldı.

Kızıl Bayrak / Bursa