“Gemi sökümde son durum üzerine!”

Ege İşçi Birliği gemi sökümde Cumartesi gününden itibaren yapılan iş bırakma eylemlerinin 15 Ağustos Salı günü son bulduğunu ancak iş yavaşlatmanın yapıldığını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Ağustos 2023
  • 12:30

Gemi Sökümde AGS, IŞIKSAN ve BLADE işçilerinin Cumartesi gününden bu yana başlatmış olduğu firma içinde üretime girmeme eylemleri bugün için son buldu. Gemi Söküm İşçileri yönetimle yaptığı görüşmeler sonucunda yakın zamanda yeniden masaya oturmak üzerinden şimdilik işe başlama kararı aldı. Ancak iş başı yapılsa dahi iş yavaşlatılıyor, tepki sürüyor.

Alınan bu kararda başlayan eylemlerin iç dinamiğini güçlendirmeye yönelik adım atılmaması en büyük etken oldu.

AGS, BLADE, IŞIKSAN İşçileri bu süreçte iç bağları kuvvetlendirmeye yönelik adım atamayınca durum daha çok firma içinde bekleme halini aldı. Bu bekleme hali ister istemez işçilerin kaygılarını arttıran bir rol oynadı. Tazminat kaygısı, işsizlik kaygısı, kendi içinde bölünme kaygısı sessiz bir bekleyişin ürünü olmuş oldu. Cumartesi’den bu yana gördük ki bekleme hali değil bize kazandırmak aksine bizi daha geriye götürüyor. Bugün 1200/1500 TL yevmiye konuşmak varken 1000 tlyi bile alamaz hale gelmiş olduk.

Gemi söküm işçisi önümüzdeki günlere bu gözle bakmalı ve gemi sökümde ücretlerin yükselmesini istiyorsa iç birliğini sağlamlaştıracak adımları atmak zorunda. Bugünkü şartlar gemi söküm işçisinin başka kurtuluş yolu olmadığını gösteriyor. Bugün “Gemi yok, hurda gitmiyor” söylemleri boş laftan ibaret. Leyal'de zamlar yapıldıktan hemen sonra Gemi geldi, patronlar için gemi getirmek sorun değil onların derdi 1'e 2 kâr etmek bu yüzden uygun zamanı kolluyorlar bu bekleme halini geçirecek servetleri fazlasıyla var. Oysa gemi söküm İşçileri için bıçak kemikte, birlik olmak hazırlık yapmak iç birliği sağlamak bir zorunluluktur.

Yapılması gereken bu zaman zarfında işçilerin yan yana gelecek zeminler yaratması, ardından diğer firmalarla bağ kurup talepleri ortaklaştırması, patronların ne diyeceğine değil kendine bir mücadele programı çizmesi gerekir. İlk adımı atarsak bunu yapmak zor değil, çünkü sadece AGS, IŞIKSAN, ve BLADE İşçileri değil 22 firmada da aynı sorun olduğu yerde derinden derine bir öfkeyle yerinde duruyor.

Ege İşçi Birliği

15 Ağustos 2023