Dünya ölçeğinde işçi ve emekçilere esnek, güvencesiz, düşük ücrete ve uzun süreli çalışma dayatan emperyalist kapitalist dünya düzeni, buna karşın sefaletten başka bir şey vaat edemiyor.
İşçi sınıfının çok boyutlu saldırılarla karşı karşıya olduğu Türkiye, iş cinayetlerinde Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü iken, uzun çalışma süreleri açısından da Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD) üye ülkeler arasında birinci.
Ajans Press’in Statista’dan ve Mckinsey Global Institüt’ten elde ettiği verilere göre, Türkiye’de haftalık 60 saatin üzerinde çalışmada işçiler yüzde 23,3 daha fazla çalışma oranı ile birinci sıraya oturdu. Türkiye’yi haftalık 60 saatin üzerinde çalışan Güney Koreli işçiler izledi. Yine 60 saatin üzerinde çalışarak yüzde 14,3’lük oranıyla Endonezyalı işçiler üçüncü sırada yer alırken, Hint işçiler yüzde 13,6 daha fazla çalışarak dördüncü sırada yer aldı.
Uzun çalışma saatlerine karşın üretimin emek yoğun olarak yapılması sonucu Türkiye verimliliğin en düşük olduğu ülkelerden biri oldu. ITS Medya ve Ajans Press’in gerçekleştirdiği medya incelemesine göre, Türkiye’de mesai saatleri de düzensiz. Öte yandan uzun çalışma saatlerine karşın Türkiye OECD ülkeleri arasında çalışılan saat başına 28,1 milyar dolarla verimliliğin en düşük olduğu 7. ülke oldu.
Verimliliğin en yüksek olduğu ülke Norveç olurken, en düşük olduğu ülkeler Meksika, Şili ve Rusya olarak sıralandı.