“Ekim ayında 164 işçi katledildi”

İSİG Meclisi’nin Ekim ayı iş cinayetleri raporuna göre Ekim ayında 164 işçi, yılın ilk on ayında en az 1540 işçi hayatını kaybetti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Kasım 2024
  • 15:55

İSİG Meclisi Ekim ayı iş cinayetleri raporunu paylaştı. “İç cepheyi sağlamlaştırma’ siyasetinin örtmeye çalıştığı gerçeklerden biri de iş cinayetleri…” denilen raporda Ekim ayında en az 164 işçinin, yılın ilk on ayında en az 1540 işçinin iş cinayetlerinde katledildiği duyuruldu.

Raporda gerici faşist rejimin başı Erdoğan’ın “iş cepheyi sağlamlaştırma” ifadelerine değinilerek şöyle devam edildi:

“İç cepheyi sağlamlaştırma politikası işçi sınıfının teslim alınmasıdır
Sermaye birikiminde tıkanmadan ve değersizleşmeden orta vadede kurtulmanın yolu, düşük teknolojili üretimle-düşük ücretlerle işçi verimliliğini artırmada aranıyor. Bu strateji, OVP’deki fason vaatlere rağmen, Türkiye kapitalizminin yapısal karakterinin zorunlu sonucudur. Yüksek kâr marjını hedefleyen yüksek teknolojili üretime geçiş sancılı bir süreçtir. Bunun tek yolu ise Avrupa sermayesinin karlılığında sıçrama olmasına bağlanıyor.

Yüksek kârlılık sıçraması için daha fazla verimlilik arayışı emek sömürüsünün daha fazla yoğunlaşması demektir. Ücretlerin daha fazla baskılanması ve işçi sınıfını hareketsiz kılmak amacıyla sendikalaşmanın cezalandırılması “iç cephe”nin sınıf savaşı stratejisidir. Kuşkusuz etkiye tepki prensibi gereği baskılar işçi eylemliliklerini de artırmaktadır. Fernas Madencilik, Polonez Gıda, Akcanlar Tekstil, As Plastik, Elba Bant, Eker Süt, Befesa Silvermet, Mersen, Özel Sektör Öğretmenleri, Belediye İşçileri, TELUS İnternational, Bekaert, Tarkett Zemin Kaplama, Yemeksepeti, UNTD İnşaat, MKB Rondo, Yolbulan Metal, Tolsa, Lezita ve Türkiye’nin dört bir yanındaki işçi direnişleri ve grevleri “iç cephenin” hedefindedir.”

Raporun devamında işçi sınıfı cephesini güçlendirmek için mücadele başlıkları şöyle sıralandı:

“Başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretler insanca yaşayabilecek düzeye yükseltilmelidir.
İşten atmalar yasaklanmalı ve sendikal örgütlenmenin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
İSİG önlemleri alınmalı ve iş cinayetlerinin sorumluları hesap vermelidir.
Başta kayyumlar olmak üzere halkın iradesinin önündeki tüm engellemeler kaldırılmalıdır.”

Raporun devamında iş cinayetlerinin nedenlerine, cinsiyetlerine, işkollarına, illere göre dağılımlarına yer verildi.