Eğitim Sen MEB’in siyasal kadrolaşmaya mülakat ile sözleşmeli olarak yaptığı öğretmen atamalarına ilişkin açıklama yayınladı.
Açıklama; Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın geçtiğimiz günlerde verdiği demecin ardından, “öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılması” ve “güvenlik soruşturması yapılması” yönünde iddialar ortaya atıldığına değinilerek başladı.
“Mülakat sınavı, ‘politik güvencesizleştirme’ye yol açıyor”
15 Temmuz darbe girişiminin ardından “sözleşmeli öğretmenlik” uygulamasının devreye sokulduğu hatırlatılan açıklamada, bugüne kadar 40 bin öğretmenin atamalarının yapıldığı, 2017 Temmuz ayı içerisinde de 20 bin öğretmenin daha “tartışmalı mülakat soruları”yla ve “sözleşmeli” olarak atamasının yapılacağı üzerinde duruldu. Açıklamada “mülakat sınavı” konusunda şu ifadeler yer aldı: “Öğretmen atamalarında mülakat sınavının öğretmen istihdamını açık bir şekilde ‘politik güvencesizleştirmeye’ dönüştürmesi, iktidara eleştirel ve muhalif yaklaşan öğretmenlerin elenmesi, öğretmenlerin hükümetin istek ve beklentileri doğrultusunda istihdam edilmesini beraberinde getirmiştir. Türkiye’de mülakat sınavına dayalı tüm uygulamaların ‘siyasal kadrolaşma’nın önünü açarak sayısız haksızlığa neden olduğu, aldıkları puanlara bakılmaksızın iktidarın dünya görüşüne uygun olanlar sürekli başarılı olurken, iktidarın dünya görüşüne yakın olmayanların taraflı ve kasıtlı değerlendirmeler üzerinden elendiği ya da ‘saf dışı’ bırakıldığı çok iyi bilinmektedir. Benzer bir tespiti yüksek yargı da yapmış, kamuda mülakatla yapılan atamaların büyük bölümünü iptal etmiştir.”
“Tek sorun ‘mülakat sınavı’ da değil”
Açıklamanın devamında, öğretmen atamalarına ilişkin tek sorunun ‘siyasi torpil’ ve ‘kayırmacılık’ olarak algılanan mülakat sınavı olmadığına yer verildi. Diğer temel sorunlar; güvencesiz/sözleşmeli istihdam, bahsi geçen “güvenlik soruşturması” ile yapılan fişlemeler ve özellikle farklı kimlik ve mezheplere yönelik olarak benimsenen ayrımcı tutumlar olarak sıralandı.
“Her 100 öğretmenden 82’si atanamıyor”
AKP’nin hükümet olduğu 15 yılda atanan öğretmen sayısı ile KPSS’ye giren işsiz öğretmen sayısının oranlarına yer verilerek atanma oranının yüzde 17 olduğuna dikkat çekildi. Öğretmen atamalarındaki çarpıklığı ortaya seren veriler şu ifadelerle özetlendi: “2003-2016 yılları arasında KPSS’ye giren her 100 öğretmenden ortalama 18’inin ataması yapılmış, geriye kalan 82 işsiz öğretmen ya tekrar sınava girmek ya da başka alanlarda çalışmak zorunda bırakılmıştır.”
“Güvenceli istihdam sağlanmalı, KHK ihraçları iptal edilmeli”
MEB’in verilerine göre ataması yapılmayan öğretmen sayısının 438 bin olduğu hatırlatılan açıklamada, mevcut öğretmen atama sisteminin ve güvencesiz istihdamın eğitimin niteliğini de etkilediğine değinilerek “Nitelikli bir eğitimin gerçekleştirilebilmesi için öğretmenlerin yetiştirilme ve atanmaları sürecinin planlı şekilde işlemesi gerektiği açıktır” denildi.
Kamu hizmetlerinin sürekliliği, düzenliliği ve niteliğini yükseltmek için kadrolu ve güvenceli istihdamın şart olduğunun altı çizilen açıklamada, MEB’in sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son vermesi, KHK’lar eliyle yapılan hukuksuz ihraçların iptal edilmesi talepleri vurgulandı.