Duran Baysal’ın 8. duruşması görüldü

İş cinayetinde yaşamını yitiren Duran Baysal’ın ölümüne ilişkin görülen davanın 8. duruşması gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 31 Mart 2022
  • 10:45

İş cinayetinde yaşamını yitiren Duran Baysal’ın ölümüne ilişkin davanın 8. duruşması Diyarbakır 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Direnişteyiz’in haberine göre soruşturma sırasında yapılması gereken araştırmanın eksik yapılması nedeniyle alt işverenlerden olan Doğan Cephe Yapı Elemanları İnşaat Taahhüt Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi’nin diğer iki ortağı hakkında dava açılmamıştı. Mahkemece bu eksikliğin giderilmesi, diğer iki ortak hakkında da iddianame düzenlenerek dava dosyası ile birleştirilmesi için 6. celsede Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazılmıştı. Ancak aradan yaklaşık 5 ay geçmesine rağmen Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından herhangi bir işlem yapılmadı. Mahkeme bu nedenle yeniden Savcılığa tekit yazılmasına karar verdi.

Ayrıca SGK tarafından 2016 yılında kapitalistler ve Duran Baysal’ın ailesinin avukatları tarafından bildirimde bulunulmasına rağmen müfettiş raporu hazırlanmamış, mahkemece bilgi istenmesi üzerine 2020 yılının Aralık ayında soruşturma başlatılarak 1 yıl sonra hazırlanan rapor Mahkemeye duruşma öncesinde sunulmuştu. SGK raporunda, Hz. Ali Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin asıl işveren olduğu, yaşanan “iş kazasından” sorumlu olduğu, Doğan Cephe’nin alt işveren olarak sorumlu olduğu, diğer yüklenici şirketlerin ise sorumluluğunun bulunmadığı belirtildi.

Duran Baysal’ın ölümünden yaklaşık 4,5 yıl sonra düzenlenen bu rapora uyarınca diğer şirketler sorumluluklarının bulunmadığını ileri sürerek yeni bir rapor alınması yönünde talepte bulundular. Duran Baysal’ın avukatları, dosyadaki üç ayrı bilirkişi raporunda alt işverenlerin sorumluluğuna dikkat çekerek bu işverenlerce de talimat verildiği ve sorumluluklarının bulunduğu, yeni bir rapor alınmaması gerektiği yönünde beyanda bulundular. Ayrıca Dernek Yönetim Kurulu hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ettiler.

Mahkeme tüm bu taleplerin bir sonraki celse değerlendirilmesine karar vererek duruşmayı 6 Temmuz 2022’ye saat 10.20’ye erteledi.