DİSK’ten “Yeni Ekonomik Program” açıklaması

DİSK, Berat Albayrak’ın açıkladığı “Yeni Ekonomik Program Yapısal Dönüşüm Adımları 2019” programının işçi ve emekçilere yönelik barındırdığı yıkıma dikkat çekerek krizin yükünün yüzde 99’un sırtına yüklenmesinin kabul edilemeyeceğini açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Nisan 2019
  • 18:38

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan “Yeni Ekonomik Program Yapısal Dönüşüm Adımları 2019” programına karşı yazılı açıklama yaptı.

DİSK Yönetimi Kurulu adına DİSK Başkan Arzu Çerkezoğlu'nun bugün yaptığı açıklamada “Kıdem tazminatımıza, ücretimize, sosyal güvenlik hakkımıza

El uzatılmasına izin vermeyeceğiz!” denildi.

Berat Albayrak tarafından sunumun “krizden çıkış için umut vaat” etmediği söylenen açıklamada; “Tersine krizin faturasını çalışanların, emeği ile geçinenlerin sırtına yüklemeyi hedefleyen ciddi tehlikeler içeriyor” denildi.

“Sunum yaşadığımız derin ekonomik krizden çıkış için gerekli olan köklü demokratik, hukuksal ve ekonomik dönüşüm konularında hiçbir somut adıma ve hedefe yer vermiyor” ifadeleriyle süren açıklamada bu programın muhtemelen sadece sermaye örgütlerinin görüşleri alınarak hazırlanıldığına işaret edildi.

Tazminat fona devredilecek fon da BES’e entegre olacak

“Bakan Albayrak tarafından yapılan Yapısal Dönüşüm Adımları 2019 sunumu işçi sınıfı için çözüm değil daha fazla sorun anlamına geliyor. Sunumda yer alan çalışma hayatına ilişkin hedefler emeği ile geçinenlerin var olan haklarını zayıflatacak ve işçilere daha fazla yük getirecektir” denilerek Kıdem Tazminatı fonunun kurularak bu fonun da bireysel emeklilik sistemine entegre edilmek istendiği belirtildi. Ayrıca BES’in de zorunlu hale getirilmesinin de planlandığı ifade edildi.

“Kıdem tazminatının fona devri tartışması kapanmıştır”

“Kıdem tazminatının fona devri DİSK ve işçi sendikalarının ezici çoğunluğu açısından kapanmış bir tartışmadır. Yeniden gündeme getirilmesi kabul edilemez” denilerek Kıdem Tazminatı’nın kırmızı çizgi olduğu ve bunu tartışmayacakları söylendi.

Albayrak'ın "emeklilerin geçim kaygısı olmayacak” diye sunduğu zorunlu BES’in, işçilerin gelirlerinin tırpanlanması, bugünkü geçim sorununun büyütülmesi anlamına geldiği ifade edildi.

Albayrak’ın “sosyal güvenlik reformu” diyerek ne kastettiğinin açık olmadığı ama deneyimler ışığında bunun mevcut hakların budanması anlamına geleceği söylendi. Ayrıca Emeklilikte Yaşa Takınılanlar (EYT) sorununun çözümünün reddi anlamı taşıdığı ifade edildi. Emekliliğin zorlaştırılacağı belirtildi.

Ücretli çalışanların gelir vergisi artacak

“Vergi reformu” ile kurumlar vergisi düşürülürken ezici payı ücretli çalışanlardan kesilen gelir vergisinin arttırılacağına dikkat çekildi.

“Krizde yüzde 99'un haklarının gasp edilerek yüzde 1'e kaynak aktarılması asla kabul edilemez” denilen açıklama şu ifadelerle sona erdi: “Hükümeti uyarıyoruz: İşçiler kriz koşullarında giderek ağırlaşan bir yaşam mücadelesi verirken, kıdem tazminatına ve işçilerin cebine el uzatmanın karşısında her türlü demokratik direniş meşru bir hak olacaktır.”