DİSK 51. yılını kutladı

DİSK, 51. kuruluş yıl dönümünü Kod-A işçilerinin direniş alanında yaptığı eylemle kutladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Şubat 2018
  • 13:57

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 51. kuruluş yıl dönümünü, Sosyal-İş'e üye oldukları için işten atılan Kod-A işçilerinin 134. günündeki direniş alanında yaptığı eylemle kutladı.

Saat 12.00’de başlayan eylem öncesi direniş alanının karşısına TOMA ve zırhlı araç kondu, sivil polisler de alana yığınak yaptı.

Eylem saatinden önce Sosyal-İş üyeleri alana gelirken, eylem saati yaklaştığında Birleşik Metal-İş üyesi işçiler "Yaşasın sınıf dayanışması!" sloganlarıyla alana geldi.

Bir süre "İnadına sendika inadına DİSK!", "Sendika hakkımız engellenemez!", "DHL işçisi kazanacak!", "Birleşe birleşe kazanacağız!", "Zafer direnen emekçinin olacak!", "Yaşasın sınıf dayanışması!" sloganları atılarak bekleyiş sürdürüldü. Ardından yan taraftaki Türk Telekom binası önüne yürünerek burada etkinlik gerçekleştirildi.

Ebetürk örgütlenmelerini anlattı

İlk olarak Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk konuştu. Kod-A direnişiyle DİSK'in kuruluş ilkelerine uygun şekilde hareket ettiklerini ifade eden Ebetürk, Kod-A'da sendikal nedenlerle yapılan işçi kıyımı ve direnişi anlattı. Bu süreçte "uzlaşma yanlısı" olmalarına karşın patronun adım atmadığından bahseden Ebetürk, Hacettepe Üniversitesi ve Lufthansa çağrı merkezinde örgütlendiklerini aktardı. Ebetürk sınıfsız dünya mücadelesi için mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

“Direnişlerin kazanması için dayanışma gerekir”

TÜMTİS Genel Örgütlenme Sekreteri Muharrem Yıldırım 211 gündür DHL önünde direndiklerini söyleyerek, patronların iki işyerinde de sendikal örgütlülüğe saldırılarını teşhir etti ve direnişlerin kazanacağını ifade etti. OHAL koşullarında gerçekleşen direnişlerin önemli olduğunu belirten Yıldırım kazanmak için dayanışma gerektiğini söyledi.

Beko sorunları sıralayarak mücadele edeceklerini söyledi

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, konuşmasına DİSK'in yöneticileri ve mücadelede yaşamını yitirenler için saygı duruşuna çağrıda bulunarak başladı. Saygı duruşunum ardından ILO toplantısına katılmama nedenlerini açıklayan Beko, bakanların verdiği sözleri tutmadığını söyledi. Başbakanın "Sendikalı olmaktan korkmayın" sözünü hatırlatan Beko sendikalı olan işçilerin "sosyal cinayet" işlenerek işten atıldığına dikkat çekti. "KESK, TMMOB ve TTB'den elinizi çekin" diyen Beko, DİSK'in "bedeli ne olursa olsun" demokratik ekonomik, siyasi, sosyal haklar için mücadele eden bir ordu olduğunu ifade etti. "DİSK'e bakıldığında 'DGM'yi ezdik sıra MESS'te' diyenleri, 15-16 Haziranları yaratanları görebilirsiniz" diyen Beko konuşmasının devamında 15 Temmuz darbe girişimi bahane edilerek arttırılan baskılara, grevlerin yasaklanmasına değindi. 12 Eylül'de de DİSK'in kapatıldığını hatırlatan Beko KHK eliyle gerçekleştirilen ihraçlara, kayyım atanan belediyelerde DİSK üyesi işçilerin işten atıldığına dikkat çekti.

15-16 Haziran, 1 Mayıs 1977, Haziran Direnişi, 10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anan Beko geçmiş DİSK genel başkanlarından devraldıkları bayrağı taşıyacaklarını ifade etti. İş cinayetlerine dikkat çekerek konuşmasını sonlandıran Beko'nun ardından DİSK Korosu'nun sunduğu dinleti ile etkinlik sonlandı. Devamında Kod-A işçilerinin direniş çadırı önüne geçildi. Burada çay içilerek sohbet edildi.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eyleme Sosyal-İş, Basın-İş, Enerji Sen, Tüm Emek Sen, TÜMTİS, Gıda-İş, DİSK Tekstil, Emekli Sen, Sine Sen, UİDDER, DİP, Genel-İş, Limter-İş, Devrimci Parti, Cam Keramik, HDP, Dev Yapı-İş, Birleşik Emek Koordinasyonu, CHP Bakırköy İlçe Başkanlığı ve BDSP'liler katılım sağladı. Çoğu sendika yalnız yöneticileri düzeyinde katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul