DEV TEKSTİL'den Mersin Serbest Bölge'de Bildiri Dağıtımı

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilciliği, 15-16 Haziran direnişinin yıldönümünde Mersin Serbest Bölge’de bildiri dağıtarak mücadele ve örgütlenme çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Haziran 2016
  • 20:52

15-16 Haziran Direnişi'nin yıldönümünde serbest bölge işçilerine Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilciliği tarafından bildiri dağıtımı gerçekleştirildi.

“Haklarımızı biliyor muyuz?” başlıklı bildiride tekstil işçilerinin örgütsüzlüğü nedeniyle zaten bu hakları kullanamadığı, hem kazanılmış haklarını kullanabilmeleri hem de yeni haklar kazanabilmeleri için mücadele etmeleri gerektiği belirtilerek DEV TEKSTİL sendikasında örgütlenme çağrısı yapıldı. “Haklarımızı kaybedeceğimizi biliyor muyuz” denilen bildiride, son olarak çıkarılan ve sermaye iktidarının gündemindeki kölelik yasaları üzerinde duruldu. Kiralık işçilik yasasının yanı sıra, gündemdeki bireysel emeklilik sisteminin zorunlu hale getirilmesi, kıdem tazminatının ve emeklik hakkının gasp edilmesi için çıkarılacak yasalarla kölelik koşullarının resmiyet kazanacağı belirtildi. Ayrıca diğer bir gündem olan iş kanunundaki düzenlenme ile de işçilerin haklı olduğu halde dava açmasının zorlaşacağı, açılabilen davaların patronlar lehine sonuçlanacağı, işçilerin mahkemelerde bile haklarını aramasının engelleneceği anlatıldı.

“Haklarımıza sahip çıkmak için direniş”

İşçilerin haklarını nasıl kazandığı ise örneklerle ifade edildi. Sendika hakkı, 8 saatlik iş günü, 1 Mayıs, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü gibi kazanımların bu mücadeleler sonucu olduğu belirtildi.

Bildiride işçilerin haklarını nasıl koruyabileceği ve nasıl yeni haklar kazanabileceğine örnek olarak da, işçilerin sendikal haklarına yapılan saldırıya karşı 1970 yılında gerçekleşen 15-16 Haziran işçi direnişi örnek gösterildi. “15-16 Haziran Direnişi, Türkiye işçi sınıfının haklarına sahip çıktığı en önemli direniştir. Fransa işçi sınıfının yaptığı kitlesel, kararlı grevler de izlenecek yolu göstermektedir" denilerek serbest bölge işçileri, kölelik koşullarına karşı mücadele etmeye ve “söz, yetki, karar” hakkının işçilerde olduğu DEV TEKSTİL'e üye olmaya çağrıldı.

Kızıl Bayrak / Mersin