Dev Sağlık-İş yetki için eyleme çıkıyor!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sendikaların yetki sürecini belirleyen istatistikleri yayımladı. Ocak 2014 istatistiklerinde üye sayısı düşük gösterilen Dev Sağlık-İş, Ankara’da eylem yapacağını açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Ocak 2014
  • 13:05

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın üye sayılarını düşük gösteren istatistikleri Ocak 2014 Resmi Gazete’de yayımlandı. Yürürlüğe giren istatistiklerde Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası’nın üye sayısı sadece 1178 olarak görülüyor. Fakat gerçekte sendikanın üye sayısı 8 bin civarında ve bu sayı mahkeme kararlarıyla onaylanmış bulunuyor.

Dev Sağlık-İş, üyelerinin yok sayılarak toplu sözleşme yetkisini gasp eden açıklamaya karşı Ankara’da eylem düzenlemeye hazırlanıyor. Sendika tarafından 31 Ocak günü Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önünde olunacağı ifade edildi.

"Çalışma Bakanlığı malumu ilan etti… Bizi yok sayamazsınız demek için Ankara’ya gidiyoruz!" denilen açıklamada, açıklanan sayının ‘taşeron sorununu çözmek’ için müjdeler veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın taşeron işçiyi yok saydığının ilanı olduğu ifade edildi.

 

Binlerce sağlık emekçisinin üyelik hakkı gasp ediliyor!

"Hakları gasp edildiği için taşeron işçilerin büyük sorunlar yaşadığını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı taşeron işçinin sendika ve toplu sözleşme hakkını bizzat kendisi gasp etmektedir" denilerek devam eden açıklamada, çıkartılan yasaların ve oluşturulan mevzuatın taşeron işçiyi sendikasızlaştırmak üzerine kurulduğuna dikkat çekildi.

Hastanelerde çalışan hasta bakıcı, laborant, ameliyathane personeli, temizlik personeli, tıbbi sekreterin sistem yüzünden e-devlet üzerinden sendikaya üye dahi olamadığı belirtilerek, işçilerin sendikasız kaldığı ifade edildi. Ayrıca bugüne dek noter üzerinden üyelikleri yapılmış, Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanmış binlerce üyenin de onlarla aynı akıbeti yaşadığı aktarıldı.

Sendika, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi deneyimini hatırlatarak, taşeron şirketlerin işçileri çalıştıkları hastanelerde değil, hiç gitmedikleri ve görmedikleri kentlerde hizmet ihalesi aldığı farklı şirketler üzerinden sigortalı gösterdiğini aktardı. Bunun işkolu değişikliği gerekçesiyle sendika üyeliklerinin düşmesine yol açtığı, 17 kentte 20’den fazla eylemle tepkinin örgütlendiği ifade edildi. Bir yandan fiili mücadele sürerken, sendikanın haklılığının hukuken de tescillendiği, Ankara 12. İş Mahkemesi’nin sendikayı haklı çıkardığı vurgulandı.

 

31 Ocak’ta kesintisiz eylem programı açıklanacak

"Emeğimiz çalınıyor, sessiz kalmayacağız!" denilen açıklamada şunlar ifade edildi: "Taşeron işçilerin yaşadığı sorunları diline dolayarak sermayenin emeğe saldırı programını hayata geçirmek için çabalayan Hükümet ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı göz göre göre bizleri yok saymaya devam ediyor. Mahkeme kararlarını ve taşeron işçinin sendikal örgütlülük iradesini yok sayıyor.

Bu tavır basit bir mevzuaat ya da uygulama sorunu değildir. Bu tavır basit bir bürokrasi sorunu değildir. Çalışma Bakanlığı yayımlanan son istatistikle birlikte taşeron işçiyi yok saydığını ilan etmiştir. Biz taşeron işçiler emeğimizden, geleceğimizden ve haklarımızdan daha fazla çalınmasına izin vermeyeceğiz.

İş güvencesi, yıllık izin, yol parası, kıdem tazminatı, insanca yaşayacak ücret ve sendika hakkımız için mücadeleyi yükseltme zamanı."

Kesintisiz bir eylem programını hayata geçireceğini duyurmak için Türkiye’nin dört bir yanından temsilcilerle Ankara’da buluşacağını açıklayan sendika 'emeği, kimliği, hakları yok sayılan tüm taşeron işçileri' 31 Ocak Cuma günü saat 12.30’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne çağırdı.