Dev Sağlık-İş: 14 Mayıs'ta iş bırakacağız!

Dev Sağlık-İş üyesi taşeron işçileri, sendika ve toplu iş sözleşmesi hakları için birçok hastanede eylem yaptılar.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Nisan 2014
  • 12:10

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapılan eylemde “Sağlık işçisiyiz – Toplu sözleşme hakkımızı alacağız - Dev Sağlık-İş” yazılı pankart açan işçiler, “Sağlıkta taşeron ölüm getirir!”, “Sendika hakkımız engellenemez!”, “Köle değil işçiyiz örgütlüysek güçlüyüz!” sloganlarını haykırdılar.

 

“Mahkeme kararları yok sayılıyor”

Eylemde ilk sözü alan Dev Sağlık-İş Genel Merkez Yöneticisi Funda Keleş, daha önce taşeron işçilerin sorunlarıyla ilgili birçok açıklama yaptıklarını ve birçok kazanım elde ettiklerini belirtti. Keleş, hükümetin konuyla ilgili mahkeme kararlarını yok sayarak, işçilerin haklarını gasp ettiğini dile getirdi ve hükümetin işçiye bakışışının dün de Taksim'de görüldüğünü ifade etti.

İşçilerin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde çalışmalarına rağmen sağlık işçisi sayılmadığına dikkat çeken Keleş, işçilerin nakliyat ya da inşaat kollarında çalışıyor olarak gözüktüğüne işaret etti.

 

“Binlerce işçinin üyeliği görülmüyor”

Keleş'im konuşmasının ardından basın açıklamasını taşeron işçilerden Banu Kara okudu. Resmi verilere göre sağlık ve sosyal hizmetler iş kolunda 278 bin işçinin çalıştığını söyleyen Kara, bu işçilerden sadece 7 bin kadarının sendikalı olarak göründüğünü, üyesi oldukları sendikanın da bu istatistiklere göre üye sayısının 1178 olarak göründüğünü dile getirdi. Kara bu durumla ilgili “Yani üyesiyle, temsilcisiyle, pankartı, flaması, sloganı ile burada iradesini ortaya koyan bizler Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kayıtlarına göre üzerimizde önlüğünü taşıdığımız bu sendikanın üyesi görünmüyoruz” dedi. Kara, 10 binden fazla taşeron sağlık işçisinin Dev Sağlık-İş'e üyeliğinin sayılmadığını sözlerine ekledi.

 

“Hastane yönetimleri uyarıyoruz!”

İşçilerin sendika üyeliğinin Bakanlık kayıtlarına göre değil de Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre tanımlandığına dikkat çeken Kara, taşeron şirketlerin işçileri bu şekilde başka işkollarında çalışıyor olarak gösterdiğini, kendilerinin de bu duruma karşı hukuki ve fiili mücadeleye giriştiğini kaydetti. Kara, “Yok sayıldığımız istatistiklere açtığımız dava ile tescillendi. Ankara 12. İş Mahkemesi Ocak 2013 istatistiklerinde 1234 olan üye sayımızın 7899 olarak düzeltilmesini ve işkolundaki örgütlülük oranımızın yüzde 2.8 olduğuna hükmetti” şeklinde konuştu.

Mahkeme kararlarına rağmen hükümetin taşeron işçilerinin iradesini yok saydığını söyleyen Kaya, fiili toplu sözleşme süreçlerine devam edeceklerini dile getirerek, olumsuz yanıt veren hastane yönetimlerini son kez uyardıklarını kaydetti.

 

“14 Mayıs'ta iş bırakacağız”

Kaya, son olarak şunları söyledi:

“Eğer taleplerimiz kabul edilmezse, 14 Mayıs'ta tüm Türkiye'de örgütlü bulunduğumuz tüm hastanelerde iş bırakacağımızı ve emeğimizin hakkı için ortaya koyduğumuz öncelikli taleplerimiz kabul edilerek, bizimle toplu sözleşme masası kurulana kadar bu mücadelemizin devam edeceğini bugün buradan ilan ediyoruz!”

İşçiler basın açıklamasının ardından hakları kabul edilene kadar mücadelenin süreceğini ifade ederek eylemlerini sonlandırdılar.

Eyleme Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nde çalışan taşeron işçileri katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul