Davutpaşa patlamasında yakınlarını kaybeden İşçi Aileleri bugün görülen duruşma öncesinde Bakırköy Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
31 Ocak 2008’de, Davutpaşa'da meydana gelen patlama ve yangın nedeniyle 20 işçi hayatını kaybetmiş, 130 kişi ise yaralanmıştı. 6,5 yıl süren yargılama 14 Temmuz 2014'te sonuçlandı. Patlamada sorumluluğu bulunanların bir kısmına 3 yıl ile 9 yıl arasında cezalar veren mahkeme Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ile İstanbul Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürü Atakan Tanış hakkında ise beraat kararı verdi.
Cezaları yetersiz bulan ve Murat Aydın ile Atakan Tanış hakkında beraat kararına tepki gösteren ailelerin itirazını Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 20 Ekim 2017'de verdiği karar doğrultusunda kısmen bozma kısmen onama kararı verdi.
“Davutpaşa’yı unutmadık, unutturmayacağız!”
Bu bozma kararının ardından bugün Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek 2. duruşma öncesinde İşçi Aileleri adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
“Davutpaşa’yı unutmadık unutturmayacağız!” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını ise patlamada yaşamını yitiren Hüseyin Tayranoğlu’nun eşi Fadime Tayranoğlu okudu.
Tayranoğlu, itirazları üzerine Yargıtay’ın verdiği bozma kararına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Bina sahiplerinin cezaları onaylandı.
Belediye yetkililerinin aldıkları cezaların düşürülmesi,
Belediye yetkililerinden 5 Yıl ceza alan bir sanığın suçu, taksirle ölüme sebebiyet vermeden görevi kötüye kullanmaya çevrilerek suçun vasfı değiştirildi. Suç için ZAMANAŞIMI süresinin dolmuş olma gerekçesiyle düşürülmesi,
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ile İstanbul Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürü Atakan Tanış hakkında verilen beraat kararının onaylanması,
İSKİ ve BEDAŞ yöneticileri hakkında ise dava açılması gerektiği şeklinde karar verildi.”
Yargıtay kararında yer alan ”zamanaşımı” gerekçesine karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını belirten Tayranoğlu; “Yargıtay kararına karşı, yerel mahkemenin önceki kararında, özellikle belediye yetkilileriyle ilgili vermiş olduğu kararında direnmesini talep ediyoruz” dedi.
“Davutpaşa’yı unutmadık, unutturmayacağız! Bütün sorumluların yargılanmasını istiyoruz!” sözleriyle açıklamayı sonlandırdı. Açıklamanın ardından aileler duruşma salonuna geçti.
Sanıklar “görevi kötüye kullanmak”tan yargılanacak
Taraflar duruşma salonuna alınmadan mahkeme başkanı Yılmaz Alp'in Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin bozma ilamını kabul etmesi avukatların tepkisine neden oldu. Sanıklar "kasten öldürmek"ten değil, "görevi kötüye kullanmak"tan yargılanacak.
Avukat Özlem Özkan mahkeme başkanına "Siz duruşma başlamadan zaptı yazmışsınız" diyerek tepki gösterirken Alp de “Dinleyeceksiniz, duyacaksınız” diye bağırdı.
Tutuksuz sanıklar dönemin İmar ve Şehircilik Müdürü Hatice Küçükakyüz, dönemin Zeytinburnu Belediyesi Ruhsat ve Denetleme Müdürü Rüstem Tekin, dönemin Zabıta Müdürü Feruz Kutsal ve dönemin İmar ve Şehircilik Müdürleri Şevket Yıldırım ile tarafların avukatları duruşmada hazır bulundu.
Tarafların süre talebini kabul eden mahkeme heyeti, duruşmayı 18 Ekim saat 14:00’e erteledi.
Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ilk kararı
Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği ve ailelerin itiraz ettiği ilk kararda şunlar yer alıyordu:
*Zeytinburnu Belediyesi Zabıta Müdürü Feruz Kutsal'm ve Ruhsat ve Denetim Müdürü Rüstem Tekin'in TCK'nın 85/2'nci maddesi gereğince takdiren teşdiden 9 yıl,
*Zeytinburnu Belediyesi'nde 2007'ye kadar İmar ve Şehircilik Müdürü olan Şevket Yıldırım'ln TCK'nın 85/2'nci maddesi gereğince takdiren teşdiden 5 yıl,
*Zeytinburnu Belediyesi'nde 2007'den sonra İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne atanan Hatice Küçükakyüz'ün TCK'nın 85/2'nci maddesi gereğince takdiren teşdiden 3 yıl,
*Zeytinburnu Belediyesi Başkan Danışmanı Servet Kırna'nın TCK'nın 85/2'nci maddesi gereğince takdiren teşdiden 5 yıl,
*Patlamanın meydana geldiği binanın sahiplerinden Remzi Koçyiğit ve Resul Koçyiğit'in TCK'nın 85/2'nci maddesi gereğince takdiren teşdidenö yıl hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar verildi.
Kızıl Bayrak / İstanbul