Bursa’da Aykan Ambalaj işçileri direnişte

Metal işçilerinin eylemiyle sarsılan Bursa’da Aykan Ambalaj işçileri de ücret gasplarına karşı fabrikalarında nöbete başladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 24 Mayıs 2015
  • 14:30

Bursa’da Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Aykan Ambalaj’da çalışan işçiler, ‘iflas’ bahanesi ile ücretlerinin gasp edilmesine karşı makinelerin başında nöbet tutmaya başladı. 3 gündür hakları için fabrikada bekleyen işçiler, aynı zamanda Bursaspor eski yöneticilerinden olan patron Ali B.’nin işyerindeki makinelerin bir kısmını başka yere taşıdığı bilgisini verdi.

İşçilerden Ahmet Atalay şunları söyledi:

"Biz, cuma gününden beri burada sadece maaş alacaklarımızı bekliyoruz ama bize doğru dürüst bir açıklama yapan yok. Burada olmasak, makineleri söküp alıp götürecekler. Biz gece gündüz aç susuz bekliyoruz, kimsenin de bize açıklama yaptığı yok. En az alacaklı olan 2,5 aydır maaş alamıyor. Mart ayından bu yana maaş alınamıyor. Patron, arkasına dönüp gitti, küfürlü konuştu. Açıklama yapmadan, hakaret ederek bizi sallamadan çekip gitti. Makineleri başka yere taşımış."

 

‘Avucunuzu yalarsınız'

Gülşen Şengül adlı kadın işçi ise fabrikada 4.5 yıldır çalıştığı bilgisini vererek şöyle konuştu:

“4,5 yıldır buradayım. Üç aydır aylığımızı almıyoruz. 'Bugün, yarın' diyerek atlatıyor. Dün de geldi açıklama yapmadı. Size aylık veremem, taksite bölelim' dedi. Makineleri bekliyoruz. Makineleri başka yere götürüyormuş. Hakkımızı alıncaya kadar bekliyoruz."

Hüseyin Baran adlı işçi ise patronun pervasız tutumunu şu sözlerle anlattı:

“Son bir haftadır fabrikanın kameraları söküldü. Ardından bizi fabrikaya çağırmadılar. Sonra toplanıp geldik, ne iş çevirdiklerini öğrenmek için adamlar makineleri taşımaya çalışıyorlar. Sen bize açıklama yapmadan, makineleri taşıyorsun. Ben 2,5 aydır maaş alamıyorum. Burada çalışanların en az maaşı 2 bin lira. Bize açıklama yapmadı. Oğlu 'maaşlarınızı vereceğiz' diyor, patron 'Avucunuzu yalarsınız' diyor. Birkaç kişi şikayet etmişti, o da hakarette bulundu. Makinelerin çıkmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Ne yapıp edip paramızı verecek."

 

Şirket rahat: ‘Durum düzelirse...’

Diğer yandan basının ulaştığı şirket yönetimi ise işçilerin gasp ettikleri ücretler için haziran ayına senet, tazminat alacakları için de üç aylık senet teklifi ettiklerini söyledi.

Bir başka şirket yetkilisi ise "Banka hesaplarına bloke konuldu. Senet teklif ettik. Mart ayından maaş alamayan bazı işçiler var. Durum düzelirse üretim yeniden başlar" Dedi.