Büro emekçileri sosyal hakları için iş bıraktı

Büro emekçileri BES'in çağrısıyla birçok ilde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Mart 2023
  • 20:00

Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi emekçiler iş yoğunluğunun aşırı derecede arttığı SGK’da kurum çalışanlarının ikramiye, ek ödeme ve bazı sosyal haklarının verilmesi talepleriyle birçok ilde iş bırakma eylemi yaptı.

Ankara, Zonguldak, Adana, Mersin, Aydın, Antep ve İstanbul’da SGK binaları önünde toplanarak basın açıklaması yapan büro emekçileri, “SGK emekçilerinin mağduriyeti giderilsin!” yazılı pankart taşıdı.

Tüm eylemlerde ortak okunan basın açıklamasında, BES’in deprem bölgesine yönelik çalışmalara katıldığı vurgulandı.

Açıklamada EYT ile ilgili düzenleme Meclis’ten geçtikten sonra Sosyal Güvenlik Emekçileri üzerindeki iş yükünün 2-3 kat arttığına vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi:

“SGK çalışanları açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyon vatandaşa hizmet etmektedir.

2012 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK çalışanının almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler sözde ‘eşit işe eşit ücret’ adı altında kaldırılmıştır.

Sendikamızın yaptığı Anayasa Mahkemesi başvurusu sonucu verilen iptal kararına rağmen, iktidar tarafından gereği yapılmayarak hukuksuz bir şekilde ikramiyelerimiz gasp edilmiştir.

Ek gösterge düzenlemesi adı altında çıkarılan yasada SGK emekçisi görülmemiş, 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakılarak SGK çalışanları bir darbe de buradan yemiştir.”

Açıklamada büro emekçileri taleplerini şöyle sıraladı:

“-Sosyal Güvenlik Kurumu emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük alacaklarımızla birlikte istiyoruz!
-Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100’er puan eklenmesini istiyoruz!
-Ek gösterge düzenlemesinde yok sayılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz!
-Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz!
-Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz!”