Borusan Port işçilerinden eylem

Bursa Gemlik’te direnişte olan Liman-İş üyesi Borusan Port işçileri İstanbul’da bulunan Borusan Holding önünde eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Temmuz 2024
  • 22:30

Bursa’nın Gemlik ilçesinde Liman-İş’e üye olduğu için işten atılan ve direnişe başlayan Borusan Port işçilerinin direnişi 22 Mayıs’tan beri devam ediyor. 

İşçiler İstanbul Rumeli Hisarı’nda bulunan Borusan Holding önünde basın açıklaması yaptı. “Borusan işçisi yalnız değildir!”, “Sendikalı olmak anayasal haktır engellenemez!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!” yazılı pankartlarının açıldığı eylemde basın metnini Liman-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Musa Kizir okudu. Kizir gelinen süreci şöyle aktardı:

“Borusan Port limanında anayasal hak olan sendika hakkı ihlal edildi. Borusan yönetimi yasaları çiğnemekte ve anayasayı ihlal etmekte ısrar ediyor. Gemlik'te bulunan Borusan limanında sendikamıza üye olan arkadaşlarımız limanda kısa sürede çoğunluğu sağladı. %80'lik bir çoğunluk sağlanmasına rağmen Borusan yönetimi hileli yollara başvurarak holding bünyesinde bulunan başka iş kollarından işçileri bir gecede limanda çalışıyor gibi göstererek yetki sürecini engelledi. İlk olarak 4 arkadaşımız işten atıldı ve işten atılmalar üzerine arkadaşlarımız 21 Mart 2024'de çalışmama haklarını kullandılar. 24 Mart'ı 25 Mart`a bağlayan gece bir anlaşma sağlandı. Borusan Port yönetimi anlaşma gereği:  

- Anayasal haklarını kullanarak sendikalı oldukları için işten atılan dört işçimiz işlerine tekrardan geri dönecek.  

- İşveren limanda çalışan hiçbir işçiye sendikalı oldu diye baskı, zorlama ve tehdit yolunu kullanmayacak. Sendika örgütlenmesinin önüne kesinlikle bir engel çıkarmayacak sendikalaşmalarını tanıyacak.

 - Limanda çalışılmayan dört gün için işçilerin ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılmayacak.”

Borusan yönetiminin “limanda çalışan işçiler anayasal olmayan ve hukuksuz olan uygulamalara karşı çıktıkları için herhangi bir hukuki süreç başlatılmayacak” sözünü kamuoyu önünde verdiği hatırlatıldı.

Yönetimin sözünü tutmadığını belirten Kizir, Borusan yönetimini bu usulsüzlüklere son vermeye, masaya oturmaya ve işçilerinin taleplerini kabul etmeye çağırdı.