Bağcılar’da İBB ve Nas İnşaat işçilerin ücretlerini gasp etti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve taşeron firma Nas İnşaat, yüzlerce işçinin 4-5 aylık ücretlerini gasp etti. Şirkette çalışan bir işçi, hem ücret gaspını hem de kendilerine dayatılan ağır çalışma koşullarını gazetemize anlattı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Şubat 2019
  • 10:57

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, “İstanbul’un en büyük ve modern meydanlarından biri olacağını” iddia ettiği projede çalışan işçilere kölelik koşulları dayatıldığı ortaya çıktı. “Bağcılar Meydan Düzenlemesi ve Zeminaltı Otopark” projesi kapsamında çalışan yüzlerce işçi aylardır ücretlerini alamazken işçiler kölelik koşullarında çalışmaya zorlanıyor.

Projenin yüklenici firması olan Nas İnşaat’ta çalışmakta olan işçilerin maaşları asgari ücret üzerinden hesaplarına yatırılıyor, geriye kalan ise sözde “elden” veriliyor. Bu proje kapsamında çalışan bir işçinin gazetemize aktardığına göre, bu süre zarfında ‘eksik ve 3 ay gecikmeli asgari ücret’ dışında hiçbir şekilde ödeme yapılmadı.

Ücretleri ödemeyen taşeron firma, İBB’den alması gereken parayı alamadığı bahanesine sığınırken, işçiler hem ücretlerinin gasp edilmesine hem de çalıştıkları ağır koşullara tepkili.

Yemeklerdeki sağlıksız koşullara tepki gösterdiklerinde “O kadar pisliğin içindeyken rahatsız olmuyorsunuz da kıldan mı rahatsız oluyorsunuz?” yanıtıyla karşılaştıklarını aktaran işçi, çalışma koşullarıyla ilgili şunları anlattı:

Çalışmaya mecburuz, özellikle inşaat sektörü kış ve sonbahar aylarında duruyor neredeyse. Bizi bununla tehdit ediyorlar, bunu açıkça yapamıyorlar ama kapalı bir tehdit var. Maaşlarımız asgari ücret üzerinden hesaplarımıza eksik ve 3 ay gecikmeli olarak yatırılıyor, diğer kalan parayı ise sözde elden alacaktık. 4-5 aydır alamıyoruz. Bu durumda olan yüzlerce insan var.

Paramızı vermedikleri gibi sağlığımızı da hiçe sayıyorlar. Bize sağladıkları yemek gibi hizmetler de doğru düzgün değil. Yemeklerimizden kurt, kıl vs. gibi pislikler çıkıyor. Gidip ‘Yemekte kıl çıktı, dikkat edin’ dediğimizde, ‘O kadar pisliğin içindeyken rahatsız olmuyorsunuz da kıldan mı rahatsız oluyorsunuz?’ cevabını alıyoruz. Banyo ve tuvalet gibi ortak kullanım alanları da rezalet halde.

Çalışma saatimiz ‘9 saat’ ama buna uyulmuyor, sıklıkla 2-3 saat daha fazla çalışıyoruz ve belli bir mesai ücretimiz de yok, bir paket sigaraya bile çalışanlar var. Sezonluk çalışıyorsunuz, üç kuruşa. Onu da alamıyorsunuz. 3. havaalanı inşaatında da çalıştım. Orada da böyleydi. Çoğu arkadaşımız parasını alamadı. Bu memlekette işçiye, emekçiye değer verildiğine inanmıyorum.”