"Anma ve yas günü ilan edilsin"

Adalet Arayan İşçi Aileleri 28 Nisan'ın "İş Cinayetlerinde Yaşamını Yitirenleri Anma ve Yas Günü" ilan edilmesi talebiyle Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Nisan 2022
  • 09:55

Adalet Arayan İşçi Aileleri 28 Nisan’ın “İş Cinayetlerinde Yaşamını Yitirenleri Anma ve Yas Günü” ilan edilmesi talebiyle Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Aileler adına basın açıklamasını İdris Çabuk okudu. Konuyla ilgili 2012’den bu yana mücadele ettiklerini belirten Çabuk şu şekilde devam etti:

“28 Nisan sadece bir anma ve yas günü değildir. Bizler diyoruz ki mücadele kaybettiklerimizi unutmaz, unutturmazsak başlar. Biliyoruz ki yasını tutmadıklarımızın hesabını da soramayız. Diyoruz ki 28 Nisan 1 Mayıs’a bağlanır. İnsanlık dışı çalışma koşullarıyla mücadele; yaşam hakkı ihlaline karşı çıkmakla başlar. Diyoruz ki bu çalışma koşulları bize her gün yaralanmayı, sakatlanmayı, meslek hastalığına maruz kalmayı ve ölümü sunuyor. Diyoruz ki hiçbirimiz çalışırken yaralanmayabiliriz. Hiçbirimiz çalışma kaynaklı meslek hastalığına maruz kalmayabiliriz. Hiçbirimiz ekmeğimizi kazanırken hayatımızı kaybetmeyebiliriz.”

Çabuk, 28 Nisan’ın iş kazalarına, meslek hastalıklarına dikkat çeken bir gün olduğunu vurgulayarak “Hem yaralananlar hem de hayatını iş cinayetlerinde kaybedenler için yas ve adalet talebi etrafında buluşmuş bir emek mücadelesi günüdür” dedi.

“İş cinayetleri olağan değildir”

Her gün onlarca işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğine dikkat çeken Çabuk şu şekilde devam etti:

“İş cinayetleri olağan değildir. Çalışanların kaderi ölmek değildir. Canlarımız, yakınlarımız ekmeğini kazanmak için çalışırken patronların kâr hırsı, kamu kurumlarının ve görevlilerinin denetimsizliğinden doğan ihmaller sonucunda hayatlarını kaybetti. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmadığı sürece emeğiyle hayatını kazanan herhangi birimizin başına aynı felaketin geleceğini biliyoruz. 

Bizler canı en çok yananlar, başka canlar yanmasın diye adalet mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Emeğin, emekçilerin hakları için mücadele eden, daha insani çalışma koşulları talep eden herkesi dayanışmaya, iscinayetleriniunutma.org üzerinden 28 Nisan’ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi talepli imza kampanyamıza katılmaya çağırıyoruz.”