Çekmeköy’de bulunan Alp Hindi’de Şeker-İş Sendikası’na üye olduğu için işten atılan kadın işçilerle konuştuk...
Alp Hindi’de 11 yıldır çalışan Emine Boğaç, çalışma koşullarının oldukça zor olduğunu ve soğuk alanda bıçakla çalıştıklarını belirtti. Kadın işçilere ayrıca baskı ve mobbing uygulandığını belirten Boğaç, şöyle devam etti:
“Mola saatlerinde yukarı çıktığımızda ‘neden işi bitirmeden yukarı çıkıyorsun’ diye baskı ve mobbing uyguluyorlar. İşler fazla olduğunda ‘iş bitmeden molaya çıkmayın’ diye bağırıyorlar. Vardiya çıkışlarında ‘biz size söylemeden neden çıkıyorsunuz’ diye bağırıp çağırıyorlar. Köleymişiz gibi davranıyorlar.”
Boğaç, ücretlere ilişkin şunları ifade etti:
“11 yıllık çalışanın asgari ücretin biraz üstünde alıyorum. İnsan kaynaklarını bildirdiğimizde bize ‘sizin kıdem farkınız yok. Yeni gelen işçiyle aynı koşullarda çalışıyorsunuz’ diyorlar.”
Boğaç, sendikal çalışmaya başladıktan sonra bir süre bekleyip 2 aydır çalışmaları hızlandırdıklarını belirtti.
“İçerde bize hiç insanca davranmadılar”
10 yıldır Alp Hindi’de çalışan ve sendikalı olduğu için işten atılan Nurdane, sendikalaşma fikrine başlarda sıcak bakmadığını belirterek şöyle anlattı:
“İçerde arkadaşlarıma çok güvenemedim. Herkesin yaşları var, seneleri var, katılmayacaklarını düşündüm. Sevil arkadaşımın desteği ile tek tek başladık. Arkadaşlarımızın yanına giderek, konuşarak ikna ettik. Hepsi destek verdi. Kısa sürede çoğunluğu sağladık. Bize uzun geldi ama sendika kısa sürede olduğunu söyledi. Biz de bundan çok mutluyuz. Bu adımı attığımız için mutluyum çünkü içerde biz bize hiç insanca davranmadılar.”
Ellerinin, kollarının iş kazalarından kaynaklı yara içinde olduğunu belirten Nurdane, çalışma koşullarına ilişkin şunları ifade etti:
“Can güvenliğimiz yok. Bıçaklarla çalışıyoruz. Mola sürelerimizden kesiyorlar. Eleman yetersizliği olduğu için bizi senelerce birbirimizle yarıştırarak çalıştırdılar. 10 yıldır çalışanım asgari ücret alıyorum.”
“Onlar içerde biz burada direneceğiz”
Sendika başvurusu yapıldıktan 2 gün sonra işten atıldığını belirten Nurdane, şöyle konuştu:
“Nokta atışı olarak bizi seçip, bahanelerle işten çıkardılar. Arkadaşlarımız bize destek verdi, 4 Ağustos’ta üretimi durdurdular. Bugün anlaşmaya gidildi. Onlar içeri girdi, biz burada direnmeye devam ediyoruz. Onlar içerde, biz burada direneceğiz.”
Kızıl Bayrak / Sarıgazi