İşçi, kadın, sendika düşmanı Alba Plastik’te yükselen ses birçok yerde yankısını bulmaya devam ediyor. Muhalif, ilerici basının yanı sıra ajanslarda ve çeşitli yayın organlarında son yaşananlar ve işten atma saldırısı yer buldu.
Son olarak da işçilerin fabrikada yaşadıkları haksızlıklar ve direnişleri, HDP’li vekiller tarafından Meclis’e taşındı.
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran soru önergeleri sundu. Fabrikadaki çalışma koşulları, yaşanan taciz olayı, işçilerin beyanı dile getirilerek Çalışma Bakanlığı’na sorular soruldu ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu (İHK) tarafından inceleme yapılması istendi.
“Sesimize ses olmanızı istiyoruz”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması için verilen soru önergesinde ve İHK’ya verilen inceleme talebinde Alba Plastik direnişçilerinin şu çağrısı da yer aldı:
“Bizler Gebze-TAYSAD’da bulunan ALBA Plastik’te tacize karşı geldiğimiz için işten çıkartılan 4 işçiyiz. Tacizci bir işçi ile aynı ortamda çalışmak istemediğimiz için 14 Ağustos günü makinelerimizi bıraktık, meydanda toplandık. Fabrika yetkilileri sorunu çözeceklerini söylediler. Ancak sorunu çözmek için 17 Ağustos günü ikimizi (Ender, Semra) İnsan Kaynaklarına çağırarak kıdem, ihbar tazminatına ek olarak para teklif ederek sudan gerekçelerle işten çıkartılacağımızı söylediler. Bizler bunu kabul etmedik. Önce yarına kadar düşünün dediler sonra işten attılar. Tacizciyi ise bizden sonra işten çıkarttılar. Bir fabrika düşünün, taciz yaşanıyor, işçiler tepki gösteriyor. Tacizciden önce tepki gösteren işçiler işten çıkartılıyor. Bu yaşananları arkadaşlarımıza anlatmak istediğimizde ise bize engel olmaya, fabrika önünde darp etmeye kalktılar. Bize sahip çıkan işçi arkadaşlarımızdan ikisi (Hasan, Tuba) de önce idari izne çıkartıldı, izindeyken Kod49 ile tazminatsız bir şekilde işten atıldı. 17 Ağustos gününden beri fabrika önündeyiz. İşçi arkadaşlarımıza, duyarlı kamuoyuna yaşadıklarımızı anlatıyor, böylesi olayların tekrar yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Biliyoruz ki, insanca çalışma ve yaşam koşullarını birlik olursak elde edebiliriz. Sizlerden sesimizi duymanızı, sesimize ses olmanızı istiyoruz. Semra Demirtaş, Tuba Aladağ, Ender Konar, Hasan Can Bahadır”
“İşçilerin kayıplarının giderilmesi için Bakanlık ne yapacak?”
Soru önergesinde yer alan sorular ise şöyle:
1. Semra Demirtaş, Tuba Aladağ, Ender Konar, Hasan Can Bahadır isimli yurttaşların işten çıkarıldığı iddiası doğru mudur?
2. Hasan Can Bahadır ve Tuba Aladağ isimli işçilerin Kod-49 “İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması” ile işten çıkarıldığı bilgisi doğru mudur?
3. Bu iddia doğruysa bu şekilde işçiler hukuksuzca cezalandırılmak mı istenmiştir? Bu konuda açılmış bir soruşturma var mıdır?
4. İşçilerin fabrika önünde darp edilmeye çalışıldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa şirket bu cesareti kim ya da kimlerden almaktadır?
5. Tacizci olduğu iddiasında olunan biriyle işçilerin çalışmak istememesi suç mudur? Eğer böyle bir iddia varsa hangi hukuki metne dayandırılmıştır?
6. Hak kaybına uğrayan işçilerin bu kayıplarının giderilmesi için Bakanlık düzeyinde hangi çalışmalar yapılacaktır?