Akınal Bella önünde açıklama

Akınal Bella'da işten atılan DİSK Tekstil üyesi iki işçinin direnişi sürüyor, sendika fabrika önünde açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Ağustos 2021
  • 10:46

Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Akınal Bella'da işten atılan DİSK Tekstil üyesi iki işçinin direnişleri sürüyor. DİSK Tekstil fabrika önünde açıklama yaparak "Fabrika yönetimine yeniden çağrı yapıyoruz: İşçilerin yasal haklarına saygı duyun" dedi.

Eylemde DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen şunları söyledi:

"Bu fabrikada işçiler 10 saat çalışmasına rağmen 45 dakika yemek molasına çıkıyor ve başka molaları yok. İşçilere yalnızca yemek molasında bir bardak su veriliyor ve ikinci bardağı isteyen işçiye 'Hakkın bitti' deniyor. Bu fabrikada hiçbir suçu olmadığı halde işçilere tutanak tutuluyor ve işten atma sebebi olarak gösteriliyor. Bu fabrikada daha önce çok sayıda kadın işçi uğradığı baskıya ve hakarete artık dayanamadığı için tazminatını yakma pahasına işi bıraktı. Bu fabrikada işçilerin maaş hesabına yanlışlıkla birer TL fazla yatıran yönetim ertesi gün, bütün işçilerden utanmadan birer lira topladı. İşte tüm bu sefalet koşullarına, baskıya, zulme, pervasızlığa karşı işçiler, birlik olma yolunu seçtiler ve sendikamızda örgütlenmeye başladılar."

Akınal Bella’da beş işçinin tazminatlarını vererek işten çıkarma denemesine karşı içerdeki işçilerin geri adım atmadığını vurgulayan Türkmen şunları söyledi:

"Ardından işyeri yönetimi işçileri tek tek çağırarak, yasalara göre suç olmasına rağmen e-Devlet şifrelerini toplamak istedi. Bu da sonuç vermeyince, işçilerin daha önce yüzüne bile bakmayan patron, işçilerle gruplar halinde toplantılar yaparak sorunlarını çözme vaadi verdi. Sendika örgütlenme çalışması başladıktan sonra su hakkı yarım litreye, yemek molası bir saate çıkarıldı. İşçilerin maaşlarına zam yapılacağı vaadi verildi. Sendikanın henüz yetkisi bile yokken elde edilen bu kazanımlar, sendikal örgütlenmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi."

Son olarak Suriyeli işçi Muhammed Nebhen'in sendikalı olduğu için işten atıldığını belirten Türkmen, şunları söyledi:

"Bu işçi arkadaşımız, Türkçe okuma yazması olmadığı halde Türkçe bir evrağa imza atmaya zorlandı. İşten çıkarılan Muhammed, fabrika önünde direnen arkadaşı Aydın Göçmen’in yanına gelerek direnişe katıldı. Akınalbella patronunun ve işyeri yönetiminin uygulamaları gösteriyor ki içeriye sendika girmesin diye her türlü suçu işlemeye hazırlar. Üstelik bu suçların işlendiği fabrikanın patronu sıradan, tanınmayan bir patron değil. Akınalbella’nın patronu Cevdet Akınal, Gaziantep OSB Yönetiminde Başkan Bardımcısı. Patron Cevdet Akınal, Süper Lig takımlarından Gaziantep FK’nin Başkanı. Bu fabrikada aynı zamanda LC Waikiki, Defacto, Lumberjack ve Polo gibi uluslararası markalar için de üretim yapılıyor. Eminiz ki ne Gaziantep FK camiası takımlarının kulüp başkanlarının bu suçlarla anılmasını istemezler. Buradan fabrika yönetimine sesleniyoruz: Sendika düşmanlığına son verin, sendikayı muahatap alın. İşçilerin yasal haklarına saygı gösterin. Bugüne kadar sessizliğimizi koruduk ve bu yanlıştan, işçilerin yasal haklarını gasp etme ısrarından vazgeçerek bizi muhatap almanızı bekledik. Ancak son işten çıkarma bardağı taşıran damla oldu. Bugünden itibaren fabrika önünde meşru eylemlere, kitlesel basın açıklamalarına başlıyoruz. Bugünden itibaren iş yaptığınız uluslararası markalarla fabrikadaki usulsüzlükler ve işlenen suçlarla ilgili iletişime geçmeye ve üyesi olduğumuz uluslararası sendikal birlikleri harekete geçirmeye başlıyoruz.”