Adı Rönesans, sömürüsü Ortaçağ!

Rönesans Holding, inşaat şirketiyle derecelere girip işçilerin ürettiği lüks yapılarla göz kamaştırırken işçilerini Ortaçağ’ın sömürü cehennemine mahkum ediyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Mayıs 2017
  • 15:17

Patronlar sınıfı işçilere kölelik dayatarak bu düzenin sefasını sürüyor. Bu sınıfın üyelerinden, Türkiye’nin 4. büyük zengini Erman Ilıcak’ın başkanı olduğu Rönesans Holding ise bu gerçeği apaçık bir şekilde gözler önüne seriyor.

İşçilerin Rönesans İnşaat’ı taşıdıkları yer

Başkanının kendi zenginliğinin yanı sıra Rönesans İnşaat şirketiyle derecelere giren holding aldığı ödüllerle göz kamaştırıyor. Avrupa’nın en büyük 10. şirketi olan ve uluslararası inşaat şirketleri arasında yapılan bir sıralamada 44. sırayı kapan Rönesans İnşaat, devasa büyüklükte lüks binalarıyla, binalarının ultra konforu ve lüks yaşamıyla öne çıkıyor. Ama bu zenginliği üretenler sömürü cehennemine mahkum ediliyor.

“Patronlar nasıl zengin oluyor” Rönesans İnşaat gösteriyor

Rönesans İnşaat’ın işçiyi mahkum ettiği sömürü cehennemi, ücretli kölelik düzeninde ‘nasıl zengin olunur’un tarifi bu koşullarda yatıyor.

Yasal çalışma sınırı 45 saatken, haftada en az 60 saat çalışan, çoğu şantiyede yaşayan, ayda sadece iki Pazar tatil yapan işçiler büyütüyor bu şirketi. Çalışma saatleri hafta içi -cumartesi dahil- 08.00’den başlıyor 19.00’da bitiyor. İşçiler bir pazar çalışıyor bir pazar tatil yapabiliyor. Bunca çalışmaya rağmen mesai de bulunmuyor; işçi ne kadar çalışırsa çalışsın, sadece maaş alabiliyor! Bütün bunlar da, işe başlarken işçiye “Hafta sonu ve resmi tatilde çalışırım” kağıdı imzalatılarak ‘garanti’ altına alınıyor.

Rönesans İnşaat’ın işçiye sunduğu lüks koşullar bu kadarla da sınırlı kalmıyor. Zamlar da adeta işçilere “fazla” geliyor. Nitekim son zam bunu ortaya koymuş oldu. Rönesans İnşaat patronu geçtiğimiz günlerde “pek büyük” bir zam yaptı: Yüzde 3 ila 8 arasında. Bu ise 20 ile 100 TL arasında bir zamma denk düşüyor! Üstüne, bu zammı alamayanlar da olurken bir seneden kısa süredir çalışan işçilere zam dahi verilmedi.