Açığa alınan ve ihraç edilen akademisyenler için eylem

İTÜ yönetimi tarafından ihraç edilen ve açığa alınan 5 Eğitim Sen'li için üniversite önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Kasım 2017
  • 13:17

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yönetiminin 667 sayılı KHK kapsamında edindiği yetkiyle, üç Eğitim Sen üyesi akademisyeni kamu görevinden çıkarması, ikisini de açığa alması Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu (Üniversiteler) Şube tarafından İTÜ önünde yapılan eylemle protesto edildi.

Eylem için 12.30’da İTÜ Ayazağa Kampüsü önünde toplanıldı.

“Saldırı AKP'nin yeni rejimi için”

“KHK'lar gidecek biz kalacağız!” sloganıyla başlayan eylemde öğrenciler adına bir açıklama okundu. İhraç ve açığa alma saldırısının, AKP iktidarının diktatörlük inşa etme adımlarından bağımsız olmadığı ifade edilen açıklamada, İTÜ'lü akademisyenler hakkındaki soruşturmanın da hukuksuzca yürütüldüğü, Eğitim Sen avukatlarının soruşturmaya alınmadığı kaydedildi. Üniversite öğrencilerinin geleceksizliği, üniversite-sermaye ilişkisi ve rektörlüklerin gerici örgütlenmelere kaynak aktarmasının teşhir edildiği açıklamada, rektörlerin de AKP'nin üniversitedeki eli olduğuna dikkat çekildi. İTÜ Rektörü Mehmet Karaca'nın da soruşturma terörü uyguladığı, müftülere nikah yetkisi verilmesini protesto eden kadınları engellemeye çalıştığı, yurt ve yemekhane ücretlerine zam yaptığı belirtilen açıklamada, Soma Katliamı sonrası İTÜ öğrencilerinin Maden Fakültesi işgali hatırlatılarak, saldırılara boyun eğilmeyeceği ifade edildi.

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ve Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan da mücadelelerinin engellenemeyeceği vurgulu birer konuşma yaptı.

“Hak aramak 'terör' değildir”

Konuşmaların ardından basın açıklamasını İTÜ tarafından kamu görevinden çıkarılan Arzu Acar okudu. OHAL ve KHK'larla binlerce kamu çalışanının ihraç edildiği, tutuklandığı, sendikal hakların engellendiği hatırlatılan açıklamada, İTÜ'nün Aralık 2016'da başlattığı soruşturma sonucunda Eğitim Sen'liler Arzu Acar, Cihan Koca, Ekin Demirkan'ın kamu görevinden çıkartıldığı, Hüseyin Mercan ve İlke Kızmaz'ın da 3 ay süreyle açığa alındığı ifade edildi. Aynı soruşturmaya dahil olan Eğitim Sen'liler Sel Yoldaş Akar ve Şükran Çavdar'ın ise geçtiğimiz aylarda çıkan bir KHK'yla ihraç edildikleri aktarıldı.

Açıklamanın devamında İTÜ'deki Eğitim Sen'lilerin kreş, servis, lojman, beslenme hakları ile üniversite bileşenlerinin sorunları için mücadele ettiklerinden dolayı ihraç edildikleri ifade edilerek, bunun “terör faaliyeti” olmadığına dikkat çekildi. Açıklama, Eğitim Sen'in İTÜ'de varlığını sürdüreceği vurgulanarak sona erdi.

Eylemde “Gün gelecek devran dönecek Karaca İTÜ'ye hesap verecek!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul