72. Vicdan ve Adalet Nöbeti

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 72. Vicdan ve Adalet Nöbeti için bir kez daha Galatasaray Meydanı’ndan haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Mayıs 2018
  • 13:45

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 72. Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde Davutpaşa, Özel Doğa Hastanesi ve Milas-Güllük Akfen’de gerçekleşen iş cinayetleriyle ilgili davalar hakkında bilgi verirken ‘İş Cinayetleri Almanağı 2017’nin tanıtımını yaptılar.

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 72. Vicdan ve Adalet Nöbeti için bugün bir kez daha Galatasaray Meydanı’ndaydı. İş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı nöbet saat 13.00’te başladı.

Aileler adına okunan basın açıklaması, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi verilerine göre Nisan ayında en az 177 işçinin iş cinayetlerinde katledildiği hatırlatılarak başladı. Bu verilerin sadece kayıtlara geçen veriler olduğu ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşanan iş cinayetlerini de kapsamadığı belirtildi. Seçim sürecine de değinilerek “Göreceğiz bakalım kaç aday ve siyasi parti söz düzeyinde de olsa ‘iş cinayetlerini durdurmanın’ çarelerine dair beyanlarda bulunacak” denildi. Açıklamanın devamında, son bir ayda görülen, iş cinayetlerine ilişkin davalar hakkında bilgilendirme yapıldı.

2008’de 21 kişinin yaşamını yitirdiği Davutpaşa patlaması ile ilgili Yargıtay’ın bozma kararının ardından davanın ilk duruşmasının 10 Nisan’da görüldüğü belirtildi. Aile ve avukatların, İSKİ ve BEDAŞ’ta abonelik işlemleri yapanların tespiti istemiyle suç duyurusunda bulunulması talebinin mahkeme tarafından kabul edildiği aktarıldı. 13 Temmuz’da görülecek duruşmada ise mahkemenin ya Yargıtay kararına uyarak yeniden yargılama yapacağı ya da eski kararında direneceği söylendi.

1 yaşındaki Eren Eroğlu’nun Özel Doğa Hastanesi’nde iş cinayetinde katledilmesi ile ilgili davanın 12 Nisan’da görüldüğü aktarılan açıklamada bilirkişi raporunun geldiği belirtildi.

17 Haziran 2013’te Muğla Milas-Güllük Akfen’de 7 işçinin katledilmesiyle ilgili yargılamanın 4 Mayıs’taki duruşmayla devam ettiği belirtilen açıklamada, iş cinayetinde Afken Yönetim Kurulu üyelerinin sorumluluklarına ilişkin bilirkişi raporu gelmediği için davanın ileri bir tarihe ertelendiği söylendi.

28 Nisan’da çıkan ‘İş Cinayetleri Almanağı 2017’nin tanıtılmasının ardından 28 Nisan’ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi talebiyle basın açıklaması sonlandırıldı.