Adalet Arayan İşçi Aileleri, her ayın ilk Pazar günü iş cinayetlerine dikkat çekmek için yaptıkları Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 68.’sini bugün gerçekleştirdi.
Saat 13.00’te Galatasaray Meydanı’nda başlayan eylem için iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları alana dizildi ve Davutpaşa patlamasının 10. yılı vesilesiyle “Adalet arayışının 10. yılındayız! Peşinizi bırakmayacağız!” pankartı açıldı.
İlk sözü alan, Davutpaşa’daki kaçak maytap atölyesinin patlaması sonucu kardeşini kaybeden Hakkı Güleç “Adaleti olmayan bir ülkede adalet arıyoruz” dedi.
“Yargı sorumluları akladı”
Davutpaşa’da eşini kaybeden İdris Çabuk tarafından okunan açıklama, 2017’de en az 2006 işçinin iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdiği belirtilerek başladı. 31 Ocak 2008’de gerçekleşen Davutpaşa patlamasında yaşamını yitiren 21 kişinin anıldığı açıklamanın devamında, patlamayla ilgili dava süreçleri hatırlatıldı. Patlamadan sonra 3 ay içinde düzenlenen bilirkişi raporuna suçlu olduğu tespit edilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi ve BEDAŞ’ın, idarelerin izin vermemesi nedeniyle ancak ailelerin girişimleri sonucu yargılanmaya başladığı belirtilen açıklamada Zeytinburnu Belediye Başkanı hakkında bir hafta içerisinde “kovuşturmaya yer yok” kararı verildiği hatırlatıldı. 7 ay sonra değişen bilirkişi heyetinde hukukçu olmayan üyelerin sorumluları aklamaya çalıştığına dikkat çekilen açıklamada katliamdan 6,5 yıl sonra sorumlular hakkında 3 yıldan 9 yıla kadar cezalar verildiği aktarıldı. Ailelerin davayı temyiz etmesinin ardından Yargıtay başsavcısının talebine karşın, Yargıtay tarafından tüm sanıkların cezalarında indirim yapıldığı ve bir kişi hakkındaki 5 yıllık hapis cezasının zaman aşımı gerekçesiyle düşürülmesine karar verdiği aktarılan açıklama, 28 Nisan’ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi istenerek sona erdi.
Açıklamanın okunmasının ardından Davutpaşa patlamasında yaşamını yitirenlerin yakınları konuştu ve yargı kararına, aradan geçen 10 yıla karşın sorumluların cezalandırılmamasına tepki gösterdiler.
Av. Erbay Yucak’ın hukuki süreçle ilgili değerlendirme yapmasının ardından tekrar söz alan Hakkı Güleç, mücadelelerinin iş cinayetlerinin son bulması için olduğunu vurgulayarak destek çağrısı yaptı. Güleç, patlamanın ardından kendilerine “Ceza davası açmazsanız tazminat süreçlerinizi hemen işletiriz” dendiğini, ceza davası açmaları üzerine ise sürecin uzatılmaya çalışıldığını belirtti.
Kızıl Bayrak / İstanbul