65. Vicdan ve Adalet Nöbeti Meksika’daki kadın işçilere adandı

65. Vicdan ve Adalet Nöbeti, 19 Eylül’de Meksika’da yaşanan depremde yaşamını yitiren kadın işçilere adandı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 01 Ekim 2017
  • 13:07

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 65. Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde “İş cinayetleri son bulsun” diyerek bir kez daha Galatasaray Meydanı’nda buluştu.

İş cinayetlerinde katledilenlerin fotoğraflarının yere serildiği eylem saat 13.00’te başladı.

Bu ayki nöbetin basın açıklamasını iş cinayetinde yaşamını yitiren Eren Eroğlu'nun babası Erdinç Eroğlu okudu.

Açıklamada; 2017’de en az 1338 işçinin iş cinayetinde katledildiği belirtilerek bu ayki eylemin Meksika’daki depremde çalışırken hayatlarını kaybeden kadın işçilere adandığı belirtilerek şunlar söylendi:

“19 Eylül 2017'de Meksika'da meydana gelen 7,1 büyüklüğündeki depremde 320 kişi hayatını kaybetti. Başkent Meksiko'da yıkılan dört katlı binada oyuncak ve tekstil atölyeleri vardı. Bu atölyelerdeki Meksikalı, Tayvanlı, Guatemalı, Salvadorlu, Honduraslı, Çinli kadınlar kayıt dışı çalıştırılıyordu. İşçi kolonisi denilen sistemde yaşayanlara göre binada en az 100 işçi vardı. Kadınların 21'nin naaşına ulaşıldı. Sadece 5'inin kimliği tespit edildi. Arama kurtarma çalışmaları 22 Eylül itibariyle durduruldu.”

1985 yılında yine Meksika’da meydana gelen depremde ise en az 1600 tekstil işçisinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Davalarla ilgili bilgilendirme

BEDAŞ’ta iş cinayetinde katledilen Erkan Keleş ile ilgili kararın yapılan itiraz üzerine bozulduğu ve duruşmanın 31 Ekim’de İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüleceği belirtildi.

Diğer davaların tarihi ile ilgili ise şu bilgiler paylaşıldı:

“Gemlik Gübre Uğur Çavdar dosyası bilirkişiye tevdi edilmiş olup keşif 30 Ekim 2017 tarihinde yapılacaktır. Duruşması Bursa 1 Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6 Mart 2018 tarihinde görülecektir.

Milas Güllük duruşması dosya bilirkişiden dönmüş olup gelecek duruşması Muğla 2 Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12 Ocak 2018'de, Zonguldak Kozlu 1 Ağır Ceza Mahkemesi'nde 4 Ekim 2017'de görülecektir.”

İş cinayetlerinin son bulması için mücadele edildiği vurgulanarak 28 Nisan'ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi çağrısıyla basın açıklaması sonlandırıldı.

Davutpaşa patlamasında eşini kaybeden İdris Çabuk da önlem alınmadığı için iş cinayetlerinin yaşandığı gerçeğine vurgu yaparak iş cinayetleriyle ilgili davaların takipçisi olmaya devam edeceklerini söyledi.

Av. Erbay Yucak da duruşmalar hakkında bilgi verdi. Hakkı Güleç ise; iş cinayetlerine karşı verdikleri mücadelede sendikaların kendi yanlarında olmamasını eleştirdi.