1 Mayıs şehitleri İstanbul’da anıldı

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, İstanbul'da 1 Mayıs şehitleri için anma eylemleri yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Nisan 2017
  • 10:20

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1977'deki 1 Mayıs'ta katledilenleri Kazancı Yokuşu'nda andı. Yokuşun başına sloganlarla yapılan kısa yürüyüşün ardından saygı duruşuyla anma programı başladı. Saygı duruşu sırasında başta '77 olmak üzere 1 Mayıs şehitlerinin isimleri okunarak "Aramızda!" denildi.

“Taksim’den vazgeçmedik” iddiası

Burada DİSK Genel Başkanı Kani Beko konuştu. '77'deki katliamın faillerinin bulunması için mücadele edeceklerini söyleyen Beko "Biz Taksim'den hiçbir zaman vazgeçmedik. Hiçbir zaman da vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. "Taksim bizim için çok kutsal bir yer" diyen Beko "Tüm girişimlere rağmen maalesef herkese açık olan Taksim'i işçilere bu yıl da kapattılar" dedi. OHAL, KHK'lar, kayyımlar, sosyal yıkım saldırılarına değinen Beko, bunları "kürsülerden haykırmak" zorunda olduklarını, bu yüzden de kitlesel 1 Mayıs yaratmak zorunda olduklarını ifade etti. Referandum hilelerine değinen Beko demokratik, laik, sosyal bir anayasa için mücadele edeceklerini söyledi. Beko sözlerini "Yaşasın devrim yaşasın sosyalizm!" diyerek sonlandırdı.

“’77 1 Mayıs’ı devlet katliamıdır”

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ise '77 1 Mayıs Katliamı'nın 12 Eylül'e giden yolda bir mihenk taşı olduğunu söyleyerek bunun bir devlet katliamı olduğuna dikkat çekti. Özgen baskılara karşı 1 Mayıs çağrısı yaptı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel de '77 1 Mayıs'ı ve 10 Ekim Katliamı'nın toplumsal muhalefete dönük olarak gerçekleştirildiğini söyledi, 1 Mayıs çağrısı yaptı.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise katledilenleri anarak bağımsızlık, devrim ve sosyalizm mücadelesinin süreceğini söyledi, Nazım Hikmet'ten bir şiir okudu.

Anmada "Yaşasın 1 Mayıs, bijî yek Gulan!", "Yaşasın devrim ve sosyalizm!", "Taksim 1 Mayıs alanıdır!" sloganları atıldı.

Konuşmaların ardından Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakıldı. Ardından İstiklal Caddesi'nde sloganlarla bildiri dağıtılarak Şişhane'ye yüründü. Burada referandum hilelerine dair de sloganlar atıldı. Yol üzerinde Cumartesi Anneleri'nin eylemine kısaca katılım sağlandı. Burada "Anaların öfkesi katilleri boğacak!" sloganı atıldı.

Mehmet Akif Dalcı anıldı

Saat 12.30'da ise 1989 1 Mayıs'ında katledilen Mehmet Akif Dalcı, Şişhane'de vurulduğu yerde anıldı. Dalcı için 'Haklıyız Kazanacağız' Marşı okunan anma saygı duruşuyla devam etti.

1 Mayıs Tertip Komitesi adına anmaya katılan kitleyi selamlayan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, 1989 1 Mayıs'ının Taksim'in özgürleştirilmesi sürecinde önemli bir dönemeç olduğunu söyledi. 12 Eylül darbesinin karanlığından çıkılmaya başlanan '89 yılında, devletin de buna göre hareket ettiğini, Mehmet Akif Dalcı'nın cenaze töreninde de terör estirdiğini söyledi. 2010-12 yılları arasında Taksim'deki kitlesel 1 Mayıs'ların ardından yasağın tekrar devreye sokulduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, iktidarın referandum yenilgisinin ardından Taksim'i yeniden kapattığını söyledi. Taksim'de yapılacak kitlesel bir 1 Mayıs'ın iktidar için tehdit olduğunu da ekledi. "Taksim Meydanı ve 1 Mayıs'ın özgürleştirilmesi mücadelesi bu ülkede demokrasi mücadelesinin kendisidir" diyen Çerkezoğlu, 1 Mayıs'ı kutlayarak konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmanın ardından Mehmet Akif Dalcı'nın vurulduğu yere karanfiller bırakılarak anma sonlandırıldı.

Kadıköy’de anma

Saat 15.00’te ise 1996 1 Mayıs'ında katledilenler Kadıköy Belediyesi otoparkında anıldı. Belediyeden oroparka kadar sloganlarla kaldırımdan yüründü. Burada 1 Mayıs şehitleri için saygı duruşunda bulunularak katledilenlerin isimleri sayılarak "Yaşıyor!" denildi.

1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşma yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu 1996 1 Mayıs katliamının yükselen toplumsal muhalefete karşı gerçekleştirildiğine dikkat çekti. 1 Mayıs’ın tüm dünyada işçilerin kendi belirlediği en merkezi alanlarda kutlandığını söyleyen Çerkezoğlu, “Referandumda nasıl bir cevap verdiysek 1 Mayıs’ta da aynı cevabı vereceğiz” dedi. 1 Mayıs çağrısı ve alana karanfiller bırakılmasıyla anma sona erdi. Buradan, ihraç edilmelerine karşı Altıyol’da direnişlerini sürdüren kamu emekçilerine ziyarete gidildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul