27 Mart Dünya Tiyatro Günü vesilesiyle Kadıköy’de gerçekleştirilecek yürüyüşün kaymakamlık kararı il yasaklanması Kadıköy Tiyatroları Platformu ve Oyuncular Sendikası tarafından protesto edildi.
Nazım Hükmet Kültür Merkezi önünde toplanan tiyatrocular “Özgür sanat özgür tiyatro!”, “Sokaklar bizim sahneler bizim!” sloganlarıyla Süreyya Operası önüne gelerek basın açıklaması gerçekleştirdiler.
“Bir replikle değişir dünya, bir haykırışla…” pankartının açıldığı eylemde Kadıköy Tiyatroları Platformu adına basın açıklamasını Enis Fosforoğlu okudu.
Sanat ve tiyatronun ortaya çıkışına değinilen açıklamada, “Artık karanlığı da daha çok alışır gibi olduk, sessizliği de. Yaşanan an içinde bize yalnız kalmak öğretildikçe çığlığımız içimizde boğuluyor. Nasıl sesimiz kısılıyor, konuşamadıklarımız nasıl da boğazımızda düğümleniyor… Birileri bizlere parmağını salladığında, ardındaki en karanlık, en ıssız patikalar yüzümüze çarpıyorken, oynayan, üreten, aydınlığın ateşiyle harlanan insan sessizlikte ve karanlıkta kaybolup gidecek mi tarih sahnesinden?” denildi.
Açıklamada, “En karanlık, en sessiz anı yaşadığını sandığında, sokaktan, hayattan, sahneden ve kendinden sakın vazgeçme! Bir replikle değişir dünya, bir haykırışla… Sahnede düş kuranların gücü yetebilir sokakları ve hayatı aydınlatmaya, sesine ses olmaya” ifadeleri kullanıldı.
“Sözümüzü söylemeye devam ediyoruz”
Eyleme destek veren Oyuncular Sendikası adına yapılan açıklamada ise, tiyatronun var olduğu günden beri yasak ve baskılara uğradığı belirtilerek, farklı dönem ve coğrafyalardaki bu yasakların özünün aynı olduğu ifade edildi.
“Tiyatro toplumu iyileştirir. Yönetenlerin erk sahiplerinin para sahiplerinin kör etmeye çalıştığı gözleri, çürütmeye çalıştığı vicdanları iyileştirir. Çünkü tiyatro insandan yanadır” sözlerinin ardından tiyatroya yönelik baskılar, salon yasakların teşhiriyle süren konuşmada tutuklu olan tiyatro oyuncusu Nazlı Masatçı da selamlandı.
Bütün bu baskı, yasak ve cezalara rağmen sahnede olmaya devam ettikleri söylenerek, 2016-2017 döneminde İstanbul’da sadece özel tiyatrolarda seyirci sayısının 1 milyon 850 bin olduğu, 2018-19 döneminde ise İstanbul sahnelerinde tam 215 yeni oyunun sahnelendiği ve bu sene de toplam seyirci sayısının 2 milyonu aşmasının beklendiği aktarıldı.
“Yüzyıllardır yaptığımız gibi sahneden sözümüzü söylemeye devam ediyoruz” denilen açıklama tiyatrocunun çalışma koşullarının düzeltildiği ve oyuncuların haklarını alabildiği bir sistem istedikleri belirtildi.
Dayanışma ve örgütlü olma çağrısı ile eylem sonlandırıldı.