TÜSAK tasarısına karşı Kültür Sanat-Sen’den açıklama

TÜSAK tasarısına karşı emekçilerin tepkisi yükselmeye devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 18 Mart 2014
  • 21:00

Kültür Sanat-Sen tarafından “sanat kurumlarına sahip çık. TÜSAK geri çekilsin” şiarıyla kampanya başlattığını duyurdu. Sendika tarafından yapılan açıklamada,70 yıllık sanat kurumlarının kapatıldığına, sanatın ticarileştirilerek, sanat eserlerinin toplumun tüm üyelerine nitelikli ve ucuz olarak sunulmasının olanaksız hale getirildiği belirtildi.

Sendika, TÜSAK tasarısının amacının devlet tiyatro,opera,bale,senfoni orkestraları ve koroları kapattığını ifade etti.Sanatçıların emeğinin yok sayıldığı ve sanatın özel şirketlerin rant kapısı haline getirileceğine dikkat çekildi.Sendikanın kültür ve sanata, siyasi ve ekonomik müdahalelere karşı alternatif tasarı hazırladıkları bildirildi. Hazırlanan deklarasyonu aktarıyoruz:

“1- Siyasi iktidarların doğrudan sanatı ve kültürü yöneteceği ve sanatın ticarileştirilmesi anlamına gelen hiçbir yasa taslağını kabul etmiyoruz.

2- Ödenekli sanat kurumları korunmalı ve sanata özerklik anlayışının esas alındığı yasalar yapılmalıdır.

3-Kültür ve Sanat alnındaki demokratik tikle örgütleri tarafından sanat kurultayı yapılmalıdır.

4- Siyasi iktidarların sanat ve kültür alanını tehdit eden hegemonyası ve piyasalaştırma politikalarına karşı örgütlü tepkisi yansıtılmalıdır.

5-TÜSAK Yasa Tasarısı Taslağı’na karşı gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklerin takvimi belirlenecektir.

6-Devlet sanatın nasıl olması gerektiğine müdahale edemez.  Sanatın içeriği ve biçimi hiç bir siyasi iktidarın günlük politikalarının konusu yapılamaz.  Devlet, siyasi iktidarların değişiminden etkilenmeyecek kalıcı yönetim politikası ile sanata özgür ortam yaratmakla yükümlüdür.

7- Sanat ve kültür alanlarına destek; ihale ve rant sürecine dönüştürülmemelidir. Sanat kurum ve kuruluşlarının belirleyeceği objektif kriterlerle destek oranları oluşturulmalıdır.

8 - Bakanlıklarda ve yerel yönetimlerde ilgili kuruluş olarak korunacak ve yeni kurulacak tüm sanat kurumlarının özerklik prensibi, evrensel anlamda fikir ve sanat özgürlükleri yasaları, anayasada açık biçimde güvence altına alınmalıdır.

9- Ödenekli sanat kurumlarında iş güvencesiz istihdam kabul edilemez.

10- Sanat kurumlarında esnek, güvencesiz, sendikasız ve angarya çalışma biçimlerine son verilmelidir. Bu konuda verilecek mücadele, kültür ve sanat için verilen mücadelenin ayrılmaz parçasıdır.

11-Sansür ve yasaklamalar asla kabul edilemez. Sansürle mücadele kültür ve sanat emekçilerinin en temel görevidir.

12- Siyasi iktidarların “Genel ahlak kuralları” sanat için bir ölçüt olamaz.

13- Özerk Sanat Konseyinin hazırladığı yasa tasarısı taslağı, güncellenmeli ve temel alınarak değerlendirilmelidir.”

İLİŞKİLİ HABERLER