Sanatçıların Dersim’e girişi de yasaklandı

Dersim’de valilik Grup İsyan Ateşi ve Grup Yorum’un konserlerini yasaklamıştı. Valilik, sanatçıların Dersim’e girişini de yasakladı.

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 20 Temmuz 2022
  • 20:00

20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nde Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi konserleri valilik tarafından yasaklandı. Valilik konser yasağıyla yetinmeyerek, sanatçıların Dersim’e girişini de yasakladı. Grup İsyan Ateşi sosyal medya hesabından yasağı şu ifadeleri kullanarak duyurdu:

“Dersim il sınırında 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivaline katılımımız engellendi. Tunceli Valiliğince Dersim’e girişimiz yasaklandı. Bekleyişimizi sürdürüyoruz.

Marşlarımızı, ezgilerimizi haykırmaktan asla vazgeçmeyeceğiz!

Devrimci sanat susturulamaz!”

Munzur Festivali Komitesi yasakları protesto etti

Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi konserlerinin ve sanatçıların Dersim’e girişinin yasaklanmasını Munzur Kültür ve Doğa Festivali Tertip Komitesi protesto ederek yasaklara son verilmesi çağrısı yaptı.

Grup İsyan Ateşi üyelerinin engellendiği Mutu Köprüsü önünde yapılan eylemde şu talepler sıralandı:

-İlimizde bulunan ve kullanım hakkı kamuya ait olan öğrenci pansiyonları festival için dışarıdan gelen misafirlere açılmalıdır.

-Stadyum konser etkinliklerine açılmalıdır.

-Şehre giriş yasakları kaldırılmalı ve sanata dönük yasaklama ve saldırılar derhal durdurulmalıdır. Yarın için konser programı planlanan müzik gruplarının şehre girişleri bir an önce sağlanmalıdır.

-Yoksulluğa, yozlaşmaya, asimilasyona, doğa katliamlarına karşı yürüyüş ile basın açıklaması yapılması temel anayasal bir haktır ve engellenemezdir.

-Halkımızın değerleriyle inşa edilen ve kurumsal bir kimliğe bürünmüş olan Munzur Kültür ve Doğa Festivalimizin içini boşaltmaya yönelik yapılan program yasakları ve diğer kısıtlamalara derhal son verilmelidir.

-On binlerce insanımızın dil-kültür ve doğa üzerine müzik, sanat, siyasete dair yapılacak etkinliklere barışçıl şekilde katılmasını engellemek yerine insanların özgürce buluşmasını sağlayacak mekanizmaların gerginlikten uzak, sağduyulu şekilde devreye alınmasını istiyoruz.

Komitenin açıklamasının ardında Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu ve Grup İsyan Ateşi üyesi yasakları protesto eden konuşmalar yaptı.