"Hayatı değil Covid-19'u bitirin"

Ankara'da kültür işçileri "Sanatın Saati Olmaz!" diyerek saat 22.00'den sonra mekanlarını kapatma zorunluluğunu protesto etti ve çağrı yaptı: Hayatı değil Covid-19'u bitirin!

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 08 Kasım 2020
  • 09:30

Ankara'da sokak sanatçıları açıklama yayınlayarak Covid-19 önlemleri kapsamında yapılan düzenlemeler nedeniyle "çoğumuz işsiz kalıyoruz" dedi. Kültür-sanat etkinliklerine getirilen kısıtlamalar nedeniyle iş yapabilmelerinin de olanaksız hale getirildiği belirtilen açıklamanın devamında şunlar söylendi:

"Biz kültür işçileri olarak pandeminin önlenmesi ve bu süreçte yaşattığı sancının en az hasarla atlatılması konusunda üzerimize düşeni yapmaya, gerekli olan kefareti ödemeye razıyız. Ancak yine kültür işçileri olarak farkındayız ki: Türkiye’de pandemi önlemlerinin bilinçli ve istikrarlı olarak kültür-sanat yaşamını kısıtlamaya yöneltilmiş olması asla rastlantı değildir. Sürekli 'kültürel iktidar olamadık' yakınması yapan iktidarın hazırladığı önlem paketleri hususi olarak belirli türden bir yaşam tarzını hedef almaktadır. Geçtiğimiz dönem başlatılan etkinlik yasaklarının, müziğin sesini kısma telaşının ve özellikle kapatılan mekânların alkollü olmasının yegâne anlamı budur. İşte bugün de, bu yasaklar genişletilmiş olup, saat 22.00’nin ardından müzik ve sanatsal etkinlik yapılması engellenmeye başlanmıştır. Bunun kimi işletmeciler ve çalışanlar için yarattığı ekonomik buhran bir tarafa, kapsamı daraltılmak istenen kültürel üretim sürecine de verdiği hasarı tarif etmek imkânsızdır. Üstelik sanatın icra edildiği mekânlar kapatılır ya da etkinliği azaltılırken, ödemeye mecbur bırakıldıkları vergiler devam etmektedir. Hiçbir tampon oluşturmadan uygulanan yasaklarla çöküşün eşiğine gelen belirli bir işletme ağının yanı sıra, burada istihdam edilen kültür işçileri başta olmak üzere tüm emekçiler açlığa terk edilmektedir."

Açıklamanın sonunda ise kısıtlamaların kaldırılması talep edildi:

"Sanat öldürmez, sanat yaşatır! Sanat mekânla, sanat zaman ile kısıtlanamaz. Sanat hayatın ta kendisidir! Kültür-sanat işçileri olarak, etkinlikler ve etkinlik mekânları üzerindeki kısıtlamaların ivedilikle kaldırılmasını talep ediyoruz!"