Hacı Bektaş Veli anma etkinliğine zayıf katılım

Hacı Bektaş Veli anma etkinliklerinin açılış programına zayıf bir katılım oldu.

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 14 Ekim 2017
  • 13:53

Hacı Bektaş Veli anma etkinlikleri 1960’lı yıllardan itibaren ilerici, devrimci müdahaleye açık ve son derece coşkulu bir şekilde kutlanıyordu. Emekli General Ali Rıza Salmanpakoğlu’nun belediye başkanı olmasından sonra şenliklerin politik içeriğine devlet Aleviciliği anlayışı damgasını vurdu.

Bugün 11.00-14.00 saatleri arasında gerçekleştirilen açılış programına katılım Hacıbektaş Belediyesi’nin bu yıl etkinlikleri Ekim ayına ertelemesinin yarattığı niceliksel zayıflamayı ortaya koydu.

Daha önce meydanda yapılan ve binlerce kişinin katıldığı ancak son iki yıldır Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi’ne taşınan etkinlikte 3 bin kişilik salon dolmadı.

Çünkü devlet Aleviciliğinin kıskacındaki, Aleviliğin Türk-İslam sentezci bir yorumla ele alınması, ilerici tüm Alevi örgütlerinin ve devrimci yapıların anma etkinliğinden dışlanması Alevi emekçilerinin tepkisine yol açtı. Bu nedenle Alevi emekçiler her geçen yıl Anma etkinliklerine daha fazla sırtlarını döndüler. Bu da anma etkinliğinin hem nitelik, hem de nicelik olarak dibe vurmasına yol açtı.

Belediye Başkanı açılış konuşmasında bu defa ulusalcı kimliği ile bağlantılı tek bir vurgu bile yapmadı. Zira programda olmamasına rağmen bir başka etkinlik için Nevşehir'e geçmiş olan Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş, nezaket(!) gösterip Hacıbektaş'a uğramıştı. Bakanı üzeceği için düzen solunun eleştirel yaklaşımı sınırlarında bile konuşmak yakışık almazdı.

Bakanı üzmeme eksenli bakış Belediye Başkanı Ali Rıza Salman Pakoğlu'un açılış konuşmasına damga vurdu. Belediye Başkanı'nın konuşması bu gerici duyarlılık üzerinden şekillendi. Yaptığı kısa konuşmada Hacıbektaş Veli'ye ilişkin 13 yüzyılla sınırlı bir anlatım yaptı. Serçeşme'nin Belediye Başkanı ne zorunlu din dersi işkencesine, ne Alevilerin inanç merkezleri olarak Cemevlerinin tanınması talebine, ne eğitimin dinselleştirilmesine, ne de son yıllarda Alevilere yönelik saldırılara dair tek kelime söylemedi. "Dış güçlerin oyununa gelmeyelim, teröre karşı birleşelim" diyerek kirli savaş destekçisi olduğunu ortaya koydu.

CHP lideri de yaşanan bunca acıya, baskıya, zulme dair AKP iktidarına tek bir eleştiri yapmaktan özenle kaçındı. O da Hacıbektaş felsefesinin temellerine kendince değindi. "Kötülüğe iyilikle cevap verelim, incinsek de incitmeyelim" diyerek ezilenlere şükürcülüğü öğütleyerek, özelde AKP iktidarının genelde sermaye düzeninin zorbalığına değinmeyerek Alevilere yaşadıklarını unutmayı, rıza göstermeyi öğütledi.

Programda olmamasına rağmen başka bir iş için geldiği Nevşehir'den dönerken etkinliğe teşrif eden Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş, Aleviliğin İslam içi olduğuna dair bir anlatım yaptı. Alevilerin Cem evlerinin ibadethane sayılması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, diyanetin lağvedilmesi, Madımak'ın müze olarak ilan edilmesine ilişkin tek kelime söylemedi. "Dış güçlerin oyunlarına gelmeyelim, bir olalım, iri olalım, diri olalım" diyerek konuşmasını bitirdi.

Kızıl Bayrak / Hacıbektaş