1 Mayıs Mahallesi festivalinde 1. gün...

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 31 Ağustos 2013
  • 08:28

Her yıl düzenlenen 1 Mayıs Mahallesi 2 Eylül Kuruluş Festivali dün yapılan etkinliklerle başladı. Bu yıl 11.si düzenlenen festival, Deniz Gezmiş Parkı'nda yapılıyor.

1977 yılında, fiili meşru bir direnişin gerçekleştiği, devletin kolluk güçleriyle yaşanan çatışmada şehitlerin verildiği 2 Eylül günü, 1 Mayıs Mahallesi'nin kuruluşu olarak kabul ediliyor. 2 Eylül'ün bulunduğu hafta, hem mahalleye hem de şehitlerin verildiği direnişe sahip çıkılan festival olarak gerçekleştiriliyor.

Festival'in gerçekleştirildiği Deniz Gezmiş Parkı'nda etkinlikler alanda bulunan amfiye kurulan sahnede yapılıyor. Ayrıca Gezi Direnişi'nde yaşamını yitirenlerin resimlerinin yer aldığı pankartın asılı olduğu alanda, bir de stand bölümü bulunmakta. İçlerinde PSAKD Ataşehir Şubesi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Kızıl Bayrak, BDP Ataşehir İlçe Örgütü, KÖZ, ESP, Alınteri, Partizan, DHF ve mahalle dayanışma derneklerinin bulunduğu kurumlar stand açıyor.

Festivalde, ayrıca Rojava'yla dayanışma çadırı da yer alıyor. "Rojava'lı kadınlar yanlız değildir!" pankartının bulunduğu çadırda, kadınlar yöresel hamurlu yiyecekler yapıyor ve bunlarla birlikte çeşitli kıyafet aksesuarları satılıyor, ilaçlar toplanıyor.

Festival'in birinci gün etkinlikleri, mahallenin kuruluş tarihini anlatan, direniş anlarını gösteren görüntülerin, röportajların yer aldığı bir sinevizyon gösterimi ile başladı. Hem mahalle hem de Gezi Direnişi'nde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından, PSAKD Ataşehir Şube Başkanı Metin Arslan, devletin katliamcı kimliğinin sürdüğü, dayanışma ve mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini konu alan bir açılış konuşması gerçekleştirdi.

Etkinlik ilk olarak Repçi Rapzan Balagat'ın seslendirdiği müziklerle başladı. Festivali ziyaret ederek katılan BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy'un yaptığı konuşmanın ardından Gezi tutsaklarından mahalle sakini İmran Aydın'ın gönderdiği mektup okundu. Birinci gün programı Grup Mayıs ve Pınar Aydınlar'ın seslendirdiği türkü ve marşlarla sonlandı. Bine yakın katılımın olduğu etkinlikte, sloganlara katılım oldukça zayıftı.

Kızıl Bayrak / İstanbul