Taksim’de kadınların 8 Mart yürüyüşüne polis saldırısı

8 Mart için Taksim’de gerçekleştirilmek istenen gece yürüyüşünü engelleyen polis kadınlara saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Mart 2019
  • 18:35

Her 8 Mart’ta Taksim’de gerçekleştirilen gece yürüyüşü için Taksim’deki Fransız Kültür Merkezi önünde toplanan kadınlar polisin engellemesi ve saldırısıyla karşılaştı.

Yürüyüş öncesinde Taksim’i ablukaya alan polisler İstiklal Caddesi’ne çıkan sokakları bariyerlerle keserek kitlenin toplanma noktasına ulaşmasını engelledi. Ancak kadınların bir kısmı toplanma alanında buluştuktan sonra Bekar Sokak’taki girişiler de açılarak kitlenin İstiklal Caddesi’ne çıkması için yol açıldı.

Hem Taksim Meydanı’nı hem de Tünel’e gidecek yolu çevik kuvvet barikatı ve TOMA’larla kesen polis kadınların yürüyüşünü engelledi.

Bayraklarıyla, pankartlarıyla ve dövizleriyle toplanan binlerce kadın ve LGBTİ “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz!”, “Jin jiyan azadi!” sloganlarıyla eylemini sürdürürken polis barikatının kurulmasına da tepki gösterdi.

Uzun süre sloganlarla ve halaylarla barikatın açılmasını bekleyen kadınların yürümek istemesine karşın polis kalkanlarla ve biber gazıyla saldırdı.

Kitlenin bir kısmı ara sokaklara çekilirken, kitlenin ana omurgası ise Taksim Meydanı’na doğru çekildi. Bu sıradan ezilme tehlikesi geçiren ve fenalaşan çok sayıda kişi oldu. Meydanda barikat kurmuş olan polis kitleyi Sıraselviler Caddesi’ne doğru dağılmaları için tehdit etti.

Kitle Sıraselviler Caddesi’nde Cihangir’e doğru öfkeli sloganlarla yürüyüşe geçti. Ardından Tophane’den yürüyüşe devam eden kadınlardan birine faşist bir grup içerisinden bir erkeğin saldırması üzerine gerginlik yaşandı. Faşistler fotoğraf çeken muhabirimize de “Fotoğrafları sil” diyerek saldırmaya çalıştı.

Ardından ise yaklaşık 500 kadın tramvay yoluna inerek anayolu trafiğe kapatıp Galata Köprüsü üzerinden Eminönü Meydanı’na kadar yürüdü. Bir süre daha burada slogan ve halaylarla bekleyen kitle sonrasında dağıldı.

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları da eyleme “Düzen partilerine oy yok! Sınıfa karşı sınıf!”, “Eşit işe eşit ücret!”, “Baskı ve gericiliğe son!” dövizleriyle katıldı.

Yürüyüşü organize eden platform adına eylem sonrasında yapılan açıklamada engelleme ve saldırıya karşı şunlar söylendi:

“Soruyoruz: Bu toplumun yarısını oluşturan kadınların haklarından rahatsız olan, kadınların sesini kısmaya çalışan devlet, kimin devleti?

Bu isyandan, eşitlik talebimizden, daha özgür bir hayat tahayyülümüzden, kahkahamızdan, arzularımızdan, varoluşumuzdan, yılların mücadelesiyle kazandığımız haklardan ve 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’müzden vazgeçmeye hiç niyetimiz yok. Haklı olduğumuzu biliyoruz. Hakkımız olduğunu biliyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul