“Öfkeliyiz, yastayız, isyandayız!”

Kadın Savunma Ağı, deprem bölgesindeki insanlara ses olmak için Kadıköy’de eylem gerçekleştirdi. Ardından Yoğurtçu Parkı’nda mum yakma eylemi yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 11 Mart 2023
  • 09:30

Kadın Savunma Ağı’nın çağrısıyla başta kadınlar olmak üzere deprem bölgesindeki insanların ihtiyaçlarını toplumsal talepler haline getirmek için Kadıköy Süreyya Operası'nda eylem gerçekleştirildi.  “Yasımızla, öfkemizle, burada olanlar ve artık olamayacaklar için feminist isyandayız” pankartı taşınan eylemde deprem bölgesine yönelik talepler şöyle sıralandı:

“*Halkın geçici barınma ihtiyacı acilen karşılansın! Tüm ilçelerde, köylerde, mahallelerde güvenli prefabrik evler, barınaklar kurulsun. Herkese çadır sağlansın!

*Kentlere ivedi şekilde elektrik, su, doğazgaz verilsin! Acilen salgınların ve genital hastalıkların çoğalmaması için kentlerin dört bir yanında güvenli ve temiz tuvalet, banyolar kurulsun! *Halkın erişebileceği sağlık merkezleri ve hastaneler açılsın!

*Şehirlerde acilen ilköğretim ve yüksek öğretimi kapsayan eğitim merkezleri, çocuklara ve gençlere yönelik destek birimleri kurulsun!

*Akıbeti belli olmayan ve verilmeyen çocukların isimleri ve yerleri derhal açıklansın! *Tarikatlara ve yurtlara teslim edilen çocuklar acilen güvenli kamu birimlerine alınsın!

*Kentlerde kolektif mutfak, kolektif çamaşırhane, kreş ve yaşlı bakım evleri açılsın!

*İstanbul Sözleşmesi başta deprem bölgeleri olmak üzere tüm ülkede uygulansın! Kadınların yaşadıkları yerlerde erkek şiddetine karşı kolayca ulaşabileceği başvuru mekanizmaları devreye sokulsun!

*Ezilenlerin inceliği dayanışmadır; dayanışmadan ve feminist mücadelemizden aldığımız güçle bu katliamın sorumlularından da sermayenin ayrıcalıklarını koruyan iktidardan da hesap soracağız. Korkmadan söylüyoruz; sorumlu tüm yetkililerin yargılanmasını istiyoruz.

*Bu depremi katliama dönüştüren sermaye egemenliği ve onun bugünkü temsilcisi AKP-MHP iktidarının istifasını istiyoruz!”

Basın açıklamasının ardından Yoğurtçu Parkı’nda mum yakma eylemi gerçekleştirildi. Depremde yitirilenleri anmak için 6-16 Mart arası gerçekleştirilecek pencerende 1 mum yak eylemleri sürüyor. Kadıköy’de bulunan Yoğurtçu Parkı’nda toplanan çok sayıda kişi yaktıkları mumlarla yaşamını yitirenleri andı.